4c7752fdb51e99faebbedd1709cb08d2
23 перегляди
В Україні можуть підскочити ціни на газ для населення
05.02.2018

Газ для населення в Україні може подорожчати на 62%. Про це йдеться в чинній методиці розрахунку ціни. Міністерство фінансів провело аналіз проекту фінансового плану "Нафтогазу України".

Згідно з планом, з квітня 2018 року блакитне паливо може подорожчати до 8 тисяч гривень за тисячу кубометрів.

Як неодноразово запевняв прем'єр-міністр, ціни на газ у будь-якому випадку не зростуть до кінця поточного опалювального сезону, який завершиться в квітні. За словами прем'єра, в разі, якщо ціни на газ зміняться, підвищення буде компенсовано механізмами соцзахисту населення.

В Україні, згідно з постановою Кабміну, ціни на енергоносії можуть переглядатися двічі на рік – 1 жовтня та 1 квітня. Відповідно до домовленостей з МВФ, ціни на газ для українців повинні були зрости ще восени 2017-го – на 17%. Але Кабмін попросив кредитора відстрочити виконання цієї вимоги. МВФ на такий варіант не погодився, і хоча ціну все одно не підвищили і обіцяють не піднімати до квітня, зробити це все ж доведеться.

Хоча, є ймовірність того, що ціна на балкитне паливо не зросте. Все залежить від того скільки блакитного палива власного видобутку витратять на потреби населення. Чим більше використовуватиметься українського газу, тим нижче буде залежність від "імпортного паритету", тобто нижче і ціна на газ.

До слова, уряд дійсно має намір використовувати український газ по-максимуму. Як заявилив Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, уже до кінця 2018 року Україна зможе забезпечити всі потреби населення газом власного видобутку

2017 року країна видобула понад 20 млрд кубів блакитного палива. За підрахунками Кабміну, щоб відмовитися від імпорту газу, Україні потрібно почати добувати по 27 млрд кубометрів газу щорічно.

Втім, експерти впевнені: подорожчання газу – лише питання часу.

"Безумовно, газ подорожчає, але питання наскільки. Необхідно усвідомлювати, що є проблеми, пов'язані з тим, що на світових ринках дорожчає нафта, а за нею тягнуться всі вуглеводні – вугілля і газ. І це процес, який зупинити в Україні неможливо. Тому це, безумовно, стимулюватиме зростання ціни на газ і зростання комунальних тарифів. Але це стосується фактично еквівалента калорій. Калорій, які є в кожному енергоносії. Однак об'єктивно є питання того, що ціна на все влітку підвищиться", – розповів економіст Борис Кушнірук.