Ee8eba2d9013920de3530baf35ac5453
30 перегляди
Монетизацію субсидій відклали на рік
31.01.2018

Монетизація субсидій на житлово-комунальні послуги опинилася під загрозою. Точніше - її відклали на рік.

Виною тому – відсутність системи обліку у постачальників і зростання пенсій.

 За інформацією мінсоцполітики, видавати субсидії грошима населенню почнуть не раніше 1 січня 2019-го. А ось пільги на ЖКП, Кабмін планує монетизувати 1 липня.

Нагадаємо, субсидії нараховуються тим, кому не вистачає доходів на оплату "комуналки", а пільги – це право на знижку на оплату ЖКП для певних категорій людей, наприклад, багатодітних родин та учасників бойових дій.

При цьому монетизація вже має запрацювати для постачальників послуг. Вони зобов'язані щомісяця подавати до місцевих рад дані про обсяг спожитих населенням послуг і отримувати з бюджетів гроші на субсидії.

Втім, за словами віце-прем'єра Павла Розенка, у багатьох постачальників зараз немає можливості звітувати: "На сьогодні немає 100% системи обліку та здатності надавати нам інформацію у підприємств немає".

Експерти ж у сфері житлово-комунального господарства стверджують шо лічильники «на виході» у підприємств є скрізь, вони потрібну у споживачів. Та поки не можна сказати, коли лічильники з'являться всюди. За їх словами, людям або доведеться чекати установки лічильників у себе вдома, або ставити їх самим з компенсацією за рахунок обсягу споживання, але порядок такої процедури має затвердити Кабмін.

Досвід світу: як працюють субсидії

У Польщі існує так звана житлова прибавка – доплата за комунальні послуги. 2017 року така допомога надавалася тим, чий дохід становив менше 1 540 злотих на місяць (13 151 грн). Однак житлова площа для однієї людини не повинна перевищувати 35 кв. м, двох осіб – 40 кв. м, трьох – 45. Сума субсидій може бути різною, оскільки розраховується комп'ютерною програмою. Наприклад, якщо особа, яка заробляє 1200 злотих (10 248 грн), живе в квартирі площею в 35 кв. м і платить 420 злотих за ЖКП, то розмір субсидії становитиме близько 240 злотих (трохи більше 2 тис. грн).

А в Латвії субсидії нараховуються вже після оплати "комуналки". Але допомогу отримують тільки громадяни зі статусом "малозабезпечені" (якщо після оплати залишається менше ніж гарантований мінімальний дохід – 49,8 євро).

У США існує федеральна система соцпослуг, яка 2017 року виділила на субсидії $ 3,9 млрд. Система надає разову річну фіндопомогу малозабезпеченим громадянам для опалення їхніх будинків. Максимальна сума – до $ 18 тис. для однієї особи.