62495342a5bf1724c0ea2613e506881d
12 перегляди
Опалювальний сезон може ознаменуватися новим підвищенням тарифів. Чому?
30.08.2017

Тема опалювального сезону одна з найобговорюваних сьогодні у засобах масової інформації. І, як не дивно, ледь не кожного дня, з'являються нові "цікаві" новини. От знову: усім нам відомо, що Україна готується до опалювального сезону. У Кабміні вчора відзвітували, що на це виділили 9 млрд грн. Однак пільги на оплату ЖКГ не отримають як мінімум 1 млн осіб, а обіцяні компенсації за зекономлений газ відклали до грудня.

Як з'ясувалося, для споживачів опалювальний сезон може розпочатися найнепередбачуваним чином.

Ситуація з газом в підземних сховищах в цьому році краще, ніж в 2016-му. За даними «Укртрансгазу», його запаси перевищили 14 млрд кубометрів. «Це на 20% більше, ніж за аналогічний період минулого року, тому що все літо його активно закачували. Так що поки про якісь серйозні потенційні загрози говорити рано », - розповів енергоексперт Дмитро Марунич.

Але проблеми у нас є - з вугіллям.

З одного боку, в цьому році антрациту на складах теплоелектростанцій більше, ніж в минулому. «Запаси складають 1 млн 705 тис. Тонн. У минулому році до цього моменту було 945 тис. Тонн. Це при тому, що серпень був дуже напруженим через спеку, зросла пікове навантаження - тоді спалили 412 тис. Тонн вугілля», - розповів «Вістям» перший заступник голови Всеукраїнської енергетичної асамблеї (ЗЕА) Юрій Саква.

У той же час стабільність поставок вугілля під питанням. «До нас він йде «з коліс».

Запаси вугілля розраховані на місяць-півтора. На сьогодні, поки літо, його більш-менш вистачає. Що буде восени, ніхто не скаже, адже вугілля не запасається так, як газ. Також потрібно враховувати, що якщо ми почнемо більше купувати американського вугілля, то це прямо відіб'ється на тарифах. Вугілля з РФ був менш $ 100, а американський - $ 140-160. З цієї причини підприємства теплокомуненерго можуть ставити питання щодо підняттяіни цна опалення. Як ви знаєте, у нашому місці вже ведуться відкриті обговорення щодо цього.

Головне питання для споживачів - скільки буде коштувати опалення - поки залишається без відповіді.

Серед інших ризиків опалювального сезону експерти називають борги. Не будемо ходити далеко - вчора ми розміщували матеріал у якому розповіли про заборгованість місцевих тепловиків, жителів та, можливий, зрив опалювального сезону.

До того ж, нагадаємо, що у Мінсоцполітики наголосили -  з осені число тих, хто отримує субсидії, скоротиться з 7,5 млн до 5,5-6 млн осіб. «Адже мінімальна зарплата українців виросла - значить, добробут людей поліпшується», - упевнені у міністерстві.

Також вже зменшили і соціальні норми, на які видають субсидії. Так, якщо раніше субсидія на опалення, наприклад, квартири в 60 кв. м покривала 330 кубометрів газу, то зараз знижку нарахують тільки на 300 кубів, а за решту 30 куб. м доведеться доплатити, тобто трохи більше 200 грн.

До слова, в уряді відклали виплату компенсації за зекономлені субсидії - до грудня. Про це заявив прем'єр.

Раніше у Мінсоцполітикизазначали, що виплата компенсації зекономленої субсидії сім'ям (до 700 грн) почнеться в кінці жовтня - початку листопада.