A7e69a42fbdc622717022734442de1c3
0 перегляди
Декілька будинків мають загальну територію — особливості створення й управління ОСББ
04.07.2017

Нещодавно від одного з наших користувачів ми отримали наступне запитання:  "Добридень! У нас спільна територія, огороджена парканом, на якій розміщені два будинки (усього 800 квартир). В одному будинку набралася більша кількість голосів за створення ОСББ, а в іншому ні. Що нам робити? Створити ОСББ в одному будинку й надавати послуги для іншого? І як надалі відмовитися від управляючої компанії, з огляду на те що в нас це кооператив, до якого ми відразу вступали під час придбання квартири?"

Давайте розберемось із цим разом.

Відповідно до ч. 3 ст. 4 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001 р № 2866-III (далі — Закон про ОСББ), власники квартир і нежитлових приміщень у двох і більше багатоквартирних будинках, об’єднаних спільною прибудинковою територією, елементами благоустрою, обладнанням, інженерною інфраструктурою, можуть створити одне ОСББ.

Своєю чергою, керуючись ч. 17 ст. 6 Закону про ОСББ, у разі створення об’єднання власниками квартир та/або нежитлових приміщень у двох і більше багатоквартирних будинках голосування співвласників про створення такого об’єднання проводиться в кожному багатоквартирному будинку окремо. Результати голосування визначаються окремо для кожного багатоквартирного будинку.


Створення окремого ОСББ також допоможе спростити організацію та проведення загальних зборів (здійснення письмових опитувань) щодо важливих для життєдіяльності ОСББ питань, прийняття рішень не блокуватимуться, оскільки зібрати збори для двох і більше будинків доволі складно.Якщо вже наразі відомо, що власники квартир і нежитлових приміщень сусіднього будинку «проти» створення ОСББ, то, з огляду на положення ст. 1 Закону про ОСББ (а саме: об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі — об’єднання) — юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна й управління, утримання та використання спільного майна), краще створити окреме ОСББ — власники багатоквартирного будинку квартир і нежитлових приміщень якого «за» створення ОСББ.

До того ж варто звернути увагу на те, що власники квартир і нежитлових приміщень окремо взятого багатоквартирного будинку самостійно приймають рішення, яким чином управлятимуть спільним майном та з якою управляючою компанією їм укладати договір (ст.ст. 12 і 13 Закону про ОСББ).

Якщо ж зі спливом часу мешканці сусіднього будинку змінять власну думку — вони можуть створити ОСББ для свого будинку й об’єднається з вашим ОСББ в асоціацію (ст. 1 Закону про ОСББ).