5eeb697efa359201c9da5e216bd25f0d
1 перегляди
Як голосувати на загальних зборах ОСББ, якщо квартира перебуває в спільній сумісній власності
29.06.2017

Квартира в багатоквартирному будинку перебуває у спільній сумісній власності трьох осіб. Своєю чергою, фактично в ній мешкають два співвласники, і лише вони можуть бути фізично присутні на загальних зборах (третій зі співвласників проживає в іншому місті, і регулярно з’являтися на збори не має змоги).

Як у такому випадку голосувати?

Передусім нагадаємо: спільною сумісною власністю є спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності (ч. 1 ст. 368 Цивільного кодексу України, далі — ЦКУ).

Оскільки частка в праві власності на квартиру кожної з осіб-співвласників не визначена, то, відповідно, неможливо визначити, скільки голосів має кожен зі співвласників квартири, що належить декільком особам на праві спільної сумісної власності.

Отож, якщо на квартиру припадає, скажімо, 6% від усіх голосів, то вони мають бути віддані при голосуванні від імені всіх трьох співвласників одночасно: формальних підстав говорити, що кожен із трьох співвласників має, скажімо, по 2% голосів, немає.

Однак, як бути, якщо один зі співвласників не має можливості бути присутнім під час голосування?

Згідно із ч.ч. 2, 3 ст. 369 ЦКУ, розпоряджання майном, що є в спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом. Співвласники мають право вповноважити одного з них на вчинення правочинів щодо розпорядження спільним майном.

Отже, аби один зі співвласників міг на загальних зборах проголосувати за всіх (віддати 6 голосів, що припадають на квартиру), він має заручитися згодою решти двох співвласників, і бути ними на це вповноважений.

Закон прямо не вимагає, аби надання згоди на розпорядження майном та наділення одного зі співвласників необхідними повноваженнями були підтверджені документально. Застереження зроблено лише щодо правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації: у разі їх учинення одним від співвласників, згода інших має бути висловлена письмово та нотаріально посвідчена (абз. 3 ч. 2 ст. 369 ЦКУ).

Однак отримати докази того, що один зі співвласників діє за згодою інших — в інтересах ОСББ. Адже ситуації бувають різними. І не виключено, що згодом інший зі співвласників квартири заявить, що голосування проводилося без його відома. І якщо частка голосів, що припадає на відповідну квартиру, яка знаходиться в праві спільної сумісної власності, під час голосування була вирішальною — прийняте на загальних зборах рішення може бути поставлене під сумніви, з усіма можливими наслідками.

Отож, статутом ОСББ (або внутрішнім документом, що визначає порядок голосування на загальних зборах) радимо передбачити: у разі якщо квартира (або нежитлове приміщення) знаходиться в спільній сумісній власності, ті зі співвласників, що не будуть присутніми на загальних зборах, мають надати згоду на голосування іншим співвласником (тим, хто фізично ставитиме підпис у протоколів зборів співвласників багатоквартирного будинку) письмово  й передати відповідний документ (найкраще — складений у присутності голови правління) ОСББ. Завважимо, що таку згоду можна надати як на один випадок (тобто якщо співвласник планує пропустити лише одні збори), так і зробити в ній застереження про те, що вона діє протягом певного періоду (чи то навіть безстроково).