8dc8f9ec26ade1df38553ffd62f715bf
0 перегляди
ОСББ: право власності на землю під будинком та прилеглу територію — правила оформлення та сплати податків
11.06.2017

Як правильно оформити землю під будинком багатоповерховим і прилеглу до нього дворову територію, своєю чергою, будинок переданий із балансу комунального підприємства на ОСББ, а власність не змінено. Хто сплачує земельний податок?

Розпочнімо з податків. Оскільки платниками плати за землю є власники земельних ділянок і землекористувачі (п. 269.1 ПКУ), обов’язок із плати за землю виникає з моменту виникнення (тобто державної реєстрації – див. ст. 125 Земельного кодексу України) відповідного права на землю.

Отже, до оформлення права (власності чи постійного користування) на землю ОСББ, обов’язок зі сплати земельного податку в нього не виникає.

Одразу ж звернімо увагу на об’єкт оподаткування — земельну ділянку. Ця земельна ділянка включає як землю безпосередньо під будинком, так і прилеглу територію, і є неподільною. Тому про окреме оподаткування прибудинкової території не може навіть ітися.

Водночас нагадаємо про бажане оформлення прав на землю ОСББ, оскільки в Україні вже з’явилася негативна практика стягнення з так званих фактичних землекористувачів збитків, завданих використанням неоформленої земельної ділянки.

Тепер щодо передання будинку на баланс. Загалом «утримання на балансі» — термін бухгалтерський, який означає відображення певного об’єкта (його вартості) на балансовому рахунку бухгалтерського обліку. Передання на баланс можлива не лише в разі передання об’єкта у власність, але й при його оренді, лізингу, господарському віданні, оперативному управлінні, спільній діяльності тощо. Таким чином, прийняття на баланс не обов’язково означає прийняття у власність. У цьому випадку переходу права власності немає та не може бути, оскільки в силу закону будинок є і лишається в спільній власності співвласників (власників квартир і нежитлових приміщень у ньому). Тому передання на баланс не впливає на відносини власності на будинок, а тим більше — на земельні відносини.

 

Віктор Кобилянський,

Голова комітету аграрного

та земельного права

Асоціації адвокатів України.