68314603a7bb09750fb206208b7c3ea0
0 перегляди
Банківський рахунок ОСББ: процедура відкриття
18.05.2017

Одразу після створення ОСББ постає питання відкриття рахунка в банку. Адже важко нині уявити установу, яка б функціонувала без банківського рахунка. Та й внески учасників ОСББ кудись потрібно зараховувати.

Тож саме в цій консультації ми підкажемо, на що варто звернути увагу при виборі банку для відкриття рахунка та що потрібно для того, аби відкрити в банку поточний рахунок…

 

Вибір банківської установи

Насамперед важливо виділити такі основні моменти під час вибору банку:

    \t
  1. Надійність банку.
  2. \t
  3. Вартість банківських послуг для ОСББ та їх якість.
  4. \t
  5. Вартість банківських послуг для власників ОСББ та їх якість. А саме: скільки комісії візьме банк у разі сплати фізособами внесків (квартплати) на рахунок ОСББ.
  6. \t
  7. Розгалуженість відділень банків або близьке розташування відділення банку до будинку ОСББ. Логічно, якщо в місті одне відділення банку, де можна з мінімальною комісією сплатити за комуналку, то багато хто з власників не буде в захваті мандрувати раз на місяць до такого відділення.

Сукупний аналіз цих критеріїв й інші особливості надання послуг банку й нададуть можливість прийняти правильне рішення при виборі банку.

Зауважимо!

Якщо ОСББ розраховує брати кредит, то воно має відкривати рахунок у тому банку, що видає кредит.

Нормативне регулювання

ОСББ без рахунка в банку — нікуди. Адже для підприємства наявність рахунка в установі банку є обов’язковою (п. 4 ст. 62 ГКУ та ч. 6 ст. 4 Закону про ОСББ).

Нині нормотворчі відкриття банками рахунків для суб’єктів господарювання, використання коштів за ними, а також порядок  їх закриття врегульовані Інструкцією № 492.

Проте, звісно, уся конкретика та специфіка, пов’язані з відкриттям поточного рахунка й особливостями його функціонування, будуть прописані у відповідному договорі, який банк укладе з ОСББ.

Приписи таких договорів жодним чином не повинні суперечити  передусім нормам Інструкції № 492 та й, певна річ, іншим нормам чинного законодавства й роз’ясненням НБУ (адже саме він — регулятор банківської системи).

Згідно з п. 1.8 Інструкції № 492, своїм клієнтам банки відкривають поточні рахунки за договором банківського рахунка.

Поточний рахунок — рахунок, що відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей та здійснення розрахунково-касових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору та вимог законодавства України.

До поточних рахунків також належать:

    \t
  • рахунки за спеціальними режимами їх використання, що відкривають у випадках, передбачених законами України чи актами КМУ;
  • \t
  • поточні рахунки типу «Н», що відкривають у нацвалюті офіційним представництвам і представництвам юросіб-нерезидентів, які не ведуть підприємницької діяльності на території України;
  • \t
  • поточні рахунки типу «П», що відкривають у нацвалюті постійним представництвам;
  • \t
  • поточні (накопичувальні) рахунки виборчих фондів і фонду референдуму;
  • \t
  • інвестиційні рахунки, що відкривають нерезидентам-інвесторам у вповноважених банках України відповідно до вимог Інструкції № 492 для провадження інвестдіяльності в Україні, а також для повернення іноземної інвестиції та прибутків, доходів, інших коштів, одержаних іноземним інвестором від інвестдіяльності в Україні.

Договір банківського рахунка укладають у письмовій формі у 2-х примірниках. Один примірник такого договору зберігають у банку, а другий — банк зобов’язаний надати клієнту під підпис (п. 1.9 Інструкції № 492).

Процедурні моменти відкриття рахунків

Насамперед для новоствореного ОСББ необхідно обрати особу, яка подаватиме від його імені документи для відкриття поточного рахунка в банку. Саме ця особа під час відвідування банківської установи при собі повинна мати (п.п. 3.1, 3.2 Інструкції № 492):

    \t
  1. Паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  2. \t
  3. Документ, що підтверджує її повноваження (довіреність);
  4. \t
  5. Заяву про відкриття поточного рахунка за формою з додатка 1 до Інструкції № 492. Її підписує керівник юрособи чи інша вповноважена на це особа.

Варто зауважити: надалі в заяві на відкриття такого рахунка вповноважений працівник банку зазначає дату відкриття й номер рахунка (п. 1.17 Інструкції № 492). Також на заяві клієнта мають бути вказані підписи одного з керівників банку чи вповноваженої ним особи, на якого (яку) згідно з його внутрішніми положеннями покладено обов’язок приймати рішення про відкриття поточних рахунків клієнтів, а також уповноважених осіб (особи) банку, які (яка) перевіряють документи та їх копії, що подають клієнти, на достовірність і відповідність чинному законодавству, а також контролюють правильність присвоєння номера рахунка клієнта і його відповідність внутрішньому плану рахунків банку

   4. Копію статуту, засвідчену в установленому законодавством України порядку1 (п. 1.16 Інструкції № 492). Зауважимо: юридичні особи, установчі документи яких оприлюднені на порталі електронних сервісів, установчий документ у паперовій формі не подають;

   5. Картки зі зразками підписів і відбитка печатки (за наявності) за формою з додатка 2 до Інструкції № 492. До речі, в абзацах 3 та 4 п. 1.15 Інструкції № 492 прописано, що банк зобов’язаний перевірити зміст установчих документів юрособи з метою з’ясування наявності в неї печатки. Якщо в установчих документах є інформація про наявність у юрособи печатки, то відкриття, використання та закриття рахунків здійснюють із використанням печатки. В іншому випадку рахунок можна відкрити в банку й без печатки.

Документи, надані клієнтом для відкриття поточного рахунка, повинні бути чинними та містити достовірну інформацію на час їхнього подання банку (п. 1.15 Інструкції № 492).

Усі наведені вище документи потраплять на стіл уповноваженого працівника банку. Власне він на підставі отриманих даних проводить ідентифікацію клієнта й ідентифікацію та верифікацію особи, уповноваженої відкривати поточний рахунок клієнта (абз. 5 п. 3.1 Інструкції № 492). Ця процедура здійснюється в порядку, визначеному внутрішніми положеннями банку (п. 2.6 Інструкції № 492).

Зауважимо: п. 2.9 Інструкції № 492 дозволяє банкам вимагати від клієнта й інші документи, окрім перелічених вище, з метою ідентифікації та верифікації клієнта.

Після всіх процедур сторони підписують договір банківського рахунка, далі банк безпосередньо відкриває поточний рахунок новому клієнту.

Відповідно до п. 1.14 Інструкції № 492, днем відкриття поточного рахунка клієнта буде дата, зазначена на заяві про відкриття цього рахунка в розділі «Відмітки банку».

За загальновстановленою практикою, якщо клієнт надав банку всі необхідні документи та з фінустановою успішно підписано договір на відкриття банківського рахунка, то цього ж дня такому клієнту банк відкриває поточний рахунок.

Повідомляти Податкову про відкриття поточного рахунка ОСББ не треба. Інформацію про відкриття клієнту, зокрема, поточного рахунка до податкового органу, у якому перебуває на обліку юрособа, має направити саме банк. І здійснює він це в день відкриття такого рахунка (п. 69.2 ПКУ, п. 1.13 Інструкції № 492).

Відповідно до п. 69.4 ПКУ й абз. 8 п. 1.13 Інструкції № 492, датою початку видаткових операцій за рахунком платника в банках є дата отримання банком повідомлення від податківців про взяття рахунка на облік у контролюючих органах або дата, визначена як дата взяття на облік у контролюючому органі за мовчазною згодою (абз. 2 п. 69.3 ПКУ). До дня отримання такого повідомлення банки вправі тільки зараховувати кошти на поточний рахунок підприємства, без можливості їхнього витрачання.

Коли можуть відмовити у відкритті поточного рахунка

Керуючись абз. 2 п. 1.15 й абз. 2 п. 2.9 Інструкції № 492, банк може відмовити клієнту у відкритті для нього поточного рахунка, у разі якщо:

    \t
  • підтверджено інформацію про те, що будь-який із поданих для відкриття поточного рахунка клієнтом документів нечинний;
  • \t
  • неможливі ідентифікація та верифікація клієнта відповідно до вимог законодавства України.

1 Уповноважений працівник банку вправі засвідчувати своїм підписом копії документів, якщо клієнт пред’явив оригінали цих документів (абз. 2 п. 1.16 Інструкції № 492).

Василь Кропивницький,

незалежний експерт

Перелік використаних нормативно-правових актів:

1.  ПКУ — Податковий кодекс України.

2. ГКУ — Господарський кодекс України.

3.Закон про ОСББ — Закон України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001 р. № 2866-III.

4. Інструкція № 492 — Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.