6ee6d3dd34e2c3dab03616f03f7ef468
0 перегляди
Теплоспоживання в багатоквартирному будинку – регулюючи = економимо
02.04.2017

По закінченню опалювального сезону мешканці багатоквартирних будинків зазвичай забувають про проблеми, пов’язані з опаленням, оскільки у цей період не треба платити за тепло і турбуватися про перегрів або недогрів у квартирах. Однак саме період міжсезоння – оптимальний час для підготовки до наступного опалювального сезону.

Висока вартість енергоресурсів змушує задуматися про їх економію: менше витрачаємо, тож менше платимо. Розумне споживання природних ресурсів і зниження впливу на екологію – тема, актуальна не тільки для України. У країнах Європи вже впроваджуються проекти переходу на четверте покоління системи централізованого опалення при максимальному використанні альтернативних джерел енергії. Україна ж наразі тільки починає вивчати основи енергоефективності.

Що важливо знати про економію енергоресурсів

Для економії енергоресурсів необхідні дві ключові умови – облік і регулювання. Облік дозволяє максимально точно визначити кількість спожитого енергоресурсу. Наприклад, ми звикли рахувати, скільки витрачаємо електроенергії та води, поступово звикаємо до обліку спожитого газу за допомогою приладів обліку – лічильників. Також в останні роки ми активно встановлюємо прилади обліку тепла – переважно будинкові, що враховують тепло, спожите усіма мешканцями багатоквартирного будинку. Щодо новобудов з горизонтальною розводкою трубопроводу в квартирі, мешканці мають можливість встановити квартирний лічильник обліку тепла.

Після оцінки обсягу споживання енергоресурсу можна приймати рішення про його економію і досягти її як за допомогою регулювання, так і шляхом зміни поведінки споживача. Наприклад, коли ми говоримо про воду, економія полягає і в полагодженні у квартирі «протікаючих» кранів, і в зміні нашого ставлення до води – чистимо зуби не під струменем, а набираючи воду у склянку. Коли йдеться про електроенергію, ми йдемо подібним шляхом і виберемо заміну старого обладнання на нове. Наприклад, лампочки розжарювання замінимо на сучасні енергоефективні, пам’ятаючи, що змінюємо і нашу поведінку – вимикаємо світло там, де воно нам не потрібне. Як вчинити з опаленням? На жаль, в Україні система регулювання в більшості житлових будинків або відсутня, або безнадійно застаріла, або з самого початку була спроектована з урахуванням значних втрат тепла. Крім того, ставлення споживача до тепла як енергоресурсу застаріло – ми буквально «викидаємо гроші на вулицю», коли не зачиняємо вікна та вхідні двері в під’їзді.

Як можна знизити споживання теплоресурсів у багатоквартирному будинку

Існують принаймні три можливості регулювання подачі тепла, які є доступними для всіх мешканців багатоквартирних будинків:

    \t
  1. Регулювання на вході в будівлю.
  2. \t
  3. Регулювання стояків у будинку.
  4. \t
  5. Регулювання в кімнатах.

Перший рівень – РЕГУЛЮВАННЯ НА ВХОДІ В БУДІВЛЮ

Більшість багатоквартирних будинків в Україні підключені до системи централізованого опалення. Протягом останніх років мешканці все частіше скаржаться на зайву подачу тепла до квартир, особливо коли на вулиці плюсова температура. Відрегулювати подачу тепла можна безпосередньо в самому будинку, встановивши індивідуальний тепловий пункт (ІТП).

ІТП – це комплекс обладнання, основною функцією якого є автоматична підтримка заданої температури теплоносія на вході в систему опалення будинку з урахуванням температури зовнішнього повітря. Тому тепловий пункт забезпечує споживання будинком необхідної кількості тепла у конкретний період. Крім того, ІТП є необхідним кроком для реалізації другої можливості – регулювання стояків в будинку. Також можна задавати необхідний індивідуальний режим роботи ІТП, наприклад – бажаний рівень температури у будинку.

Комплектація ІТП може бути різною, тому теплопункт і називається індивідуальним. Рішення про його комплектацію приймає проектувальник на основі технічного завдання від теплопостачальної організації. Усе залежить від завдань і функцій ІТП, які він буде виконувати. Якщо це управління тільки системою опалення, то в спектр основного обладнання ІТП входитимуть: регулюючі клапани, електронний регулятор з погодним регулюванням, регулятор перепаду тиску і відповідна запірна арматура. Якщо ІТП буде управляти системою гарячого водопостачання в будинку, тоді у комплектацію ввійдуть: теплообмінник, регулюючі клапани по тиску і по витраті, електронний регулятор або регулятор прямої дії. Можливо також укомплектувати ІТП обладнанням, яке забезпечить управління одночасно системами теплопостачання і гарячого водопостачання (ГВП).

Важливо розуміти, що одним з елементів ІТП є насос. Зазвичай для системи теплопостачання встановлюється здвоєна насосна група, яка підвищує надійність роботи системи опалення будинку.

Сучасні ІТП відрізняються компактністю, легко транспортуються і збираються. Загалом, який саме індивідуальний тепловий пункт необхідно встановити в конкретному житловому будинку, визначить фахівець після аудиту будівлі та стану наявних у ній систем і завдань, які ІТП виконуватиме.

Існує 2 варіанти технічних рішень ІТП:

    \t
  1. Установка блочного модульного індивідуального теплового пункту заводського виготовлення.
  2. \t
  3. Реконструкція існуючого теплового пункту шляхом виконання робіт з поелементного монтажу обладнання.

В обох випадках буде необхідно зробити наступні кроки: отримати технічні умови від теплопостачальної організації, підготувати та погодити проект, демонтувати наявний ІТП та виконати монтаж нового ІТП. Завершальним кроком буде прийом ІТП в експлуатацію теплопостачальною організацією.

Згідно вимог ДБН В.2.5-39: 2008 та ДБН В.2.5-67: 2013, приєднання систем опалення до джерел тепла треба здійснювати через ІТП з автоматичним регулюванням теплового потоку в залежності від погодних умов.

Оскільки індивідуальні теплові пункти дозволяють регулювати подачу і споживання тепла будівлею в залежності від зовнішньої температури, сукупний ефект економії за весь опалювальний період може досягати 35%, у порівнянні з традиційною елеваторною системою.

При управлінні централізованим гарячим водопостачанням істотного зниження енергоспоживання не буде, але покращиться якість ГВС за рахунок того, що мешканці 24 години на добу будуть отримувати гарячу воду необхідної температури при наявності функціонуючої лінії рециркуляції.

Переваги установки індивідуального теплового пункту в житловому багатоквартирному будинку:

    \t
  • Можливість регулювати індивідуально температуту у житловому будинку в залежності від погодних умов.
  • \t
  • Можливість будинку отримувати ту кількість тепла, яке необхідна йому в даний час.
  • \t
  • Можливість враховувати індивідуальні особливості житлового будинку.
  • \t
  • Відсутність перегріву в будинку.
  • \t
  • Можливість балансування стояків в будинку.

Другий рівень – РЕГУЛЮВАННЯ стояків у будинку

Наступний крок після встановлення ІТП – організація правильного розподілу теплоносія в будівлі. Домогтися цього можна за допомогою балансувальних клапанів на стояках і радіаторних терморегуляторах.

Балансувальні клапани – це пристрої, які дозволяють кожному стояку отримувати необхідну йому кількість теплоносія.

За своїм типом балансувальні клапани діляться на ручні й автоматичні. За типом системи опалення – призначені для однотрубної або для двотрубної системи опалення. В однотрубній системі опалення, відповідно до чинних будівельних норм, необхідно використовувати автоматичні обмежувачі витрати теплоносія. Для балансування системи опалення автоматичний балансувальний клапан повинен бути встановлений на кожному стояку.

Застосування таких клапанів забезпечить подачу необхідної кількості теплоносія для конкретного стояка. Основними перевагами автоматичних обмежувачів витрати є: забезпечення необхідної витрати на стояках; відсутність потреби переналагоджувати системи опалення при зміні обсягу витрат теплоносія на інших стояках; простота і надійність експлуатації системи опалення будинку.

У двотрубних системах опалення рекомендується застосовувати автоматичні балансувальні клапани, обидва з яких входять до комплекту: регулятор перепаду тиску та клапан-партнер, пов’язані один з одним капілярною трубкою. Регулятор перепаду тиску встановлюється на зворотному трубопроводі, а клапан-партнер – на трубопроводі що подає. Таким чином підтримується необхідний рівень перепаду тиску і витрат на гілку. Таке рішення для двотрубної системи опалення дозволяє забезпечити кожного споживача необхідною кількістю теплоносія та гарантувати комфорт і раціональне використання тепла.

Комплексне впровадження зазначених заходів не тільки підвищить комфорт і знизить енергоспоживання в житлових будинках до 10%, а й дозволить уникнути ситуацій, коли в квартирах на першому поверсі холодно (і додатково працюють електрообігрівачі), а кількома поверхами вище – жарко, і мешканці відкривають вікна.

Переваги установки балансувальних клапанів у житловому багатоквартирному будинку:

    \t
  • Кожен стояк отримує необхідну саме йому кількість тепла.
  • \t
  • Відсутність перегріву або недогріву в окремих стояках.
  • \t
  • Усунення проблем, викликаних збільшенням споживання тепла окремими мешканцями будинку

Третій рівень – РЕГУЛЮВАННЯ В кімнаті

Одним з найменш витратних і найбільш ефективних методів регулювання тепла в квартирі є встановлення радіаторних терморегуляторів на кожен опалювальний прилад, що є у приміщеннях.

Радіаторні терморегулятори (термостати) – це пристрої, що дозволяють підтримувати температуру, необхідну для конкретного приміщення. Варто зазначити, що терморегулятор завжди складається з двох елементів: термостатичного клапана і термоелемента (термоголовки), яка встановлюється на нього. Терморегулятори дають можливість автоматично підтримувати задану температуру повітря в конкретному приміщенні, забезпечуючи комфортні умови перебування в ньому, а також досягати значної економії теплової енергії.

На ринку України є великий вибір радіаторних терморегуляторів різних форм і розмірів, призначених для різних типів і місць установки радіаторів. Випускаються модифікації термоголовок з вбудованим або виносним датчиком температури повітря, а також із захистом від вандалізму, щоб запобігти несанкціонованому зняттю з клапана або зміни налаштувань.

Зверніть увагу, що при виборі терморегулятора потрібно чітко визначити в якій системі опалення, однотрубній або двотрубній, він буде встановлений. Це важливо для правильного визначення типу клапана.

Економію ми з вами отримуємо за рахунок індивідуального встановлення рівня температури для кожного приміщення і зниження температури до 16 0С, коли у приміщенні нікого немає. Терморегулятор буде реагувати на зовнішні теплові притоки. Якщо засвітило сонце в кімнату, терморегулятор знижує подачу тепла.  Якщо до вас прийшли гості або в приміщенні працюють побутові прилади, які подають безкоштовне тепло в кімнату, терморегулятор зреагує і знову знизить подачу тепла.

Згідно з вимогами до будівельних норм (п.3.12 зміни в СНиП 2.04.05-91 «Опалення, вентиляція і кондиціонування», а також п.5.27 ДБН В.2.2-15-2005 «Житлові будинки»), використання автоматичних терморегуляторів є обов’язковим на підводках до опалювальних приладів систем водяного опалення при проектуванні нових і реконструкції існуючих будівель, приєднаних до систем централізованого теплопостачання, автономним котельням або індивідуальним котлам. Ця нормативна вимога узгоджується зі стандартом Європейського Союзу (EN 15232: 2007) як обов’язковий мінімальний рівень автоматичного оснащення системи опалення будівлі будь-якого призначення.

Переваги встановлення радіаторних терморегуляторів у квартирі:

    \t
  • Можливість встановлення індивідуальної температури в кожній окремій кімнаті.
  • \t
  • Використання теплопритоків від побутових приладів що розташовані в кімнаті.
  • \t
  • Використання тепла від людей що знаходяться у приміщенні.
  • \t
  • Економія витрат до 20%

Можливість регулювання подачі тепла в житловому будинку має вирішальне значення для зниження витрат його мешканців на оплату рахунків за опалення. Тому першим кроком до зниження розміру комунальних платежів за тепло має бути реконструкція теплопункту в самій будівлі. Цей захід дає найбільший економічний ефект у короткостроковій перспективі. Далі обов’язково потрібно встановити балансувальні клапани на стояках і радіаторні терморегулятори. Це дозволить домогтися правильного розподілу тепла в будівлі й уникнути ситуацій, коли температура в різних квартирах на різних поверхах істотно різниться – від низької до високої. А для регулювання подачі тепла безпосередньо в квартирах слід встановити на кожен радіатор автоматичний терморегулятор, який дозволить задавати необхідний тепловий режим у кожному конкретному приміщенні.

Звичайно, для системного підвищення енергоефективності централізованої системи опалення потрібно модернізувати ланцюжок теплопостачання на всіх етапах: від джерела тепла (котельні), до розподілу тепла (теплові пункти), мережі (трубопроводи, насосні) і обладнання в самих будівлях (індивідуальні теплові пункти).

Однак важливо розуміти, що основна частина тепловтрат має місце в житлових багатоквартирних будинках, тому саме від власників будинку залежить підвищення його енергоефективності, створення комфорту проживання в ньому і зниження витрат на оплату послуг за теплопостачання.