5e57198e569a2e9f2f21d7760f9b245a
0 перегляди
Субсидії на оплату ЖКП «вбивають» енергоефективність
07.02.2016

У 2015 році сума субсидій, яку виділила держава, й сума, яка була сплачена населенням за «комуналку», майже однакові. Це свідчить про позамежне споживання ресурсів українцями.

Основною проблемою енергоефективності українців є питоме велике споживання. На цьому під час круглого столу наголосив експерт з питань енергоефективності Святослав Павлюк.   

«У держбюджет 2015 року було закладено 24,5 млрд грн пільг та субсидії на оплату комунальних послуг, а також 806,7 млн грн субсидій на придбання твердого палива. Загальна сума становить 25,3 млрд грн. При цьому на програму підтримки заходів з енергоефективності було виділено всього 342 млн грн. У 2015 році держава профінансувала 50% рахунків за житлові-комунальні послуги на суму 25,3 млрд грн, а «реальними грошима» населення сплатило 25,7 млрд грн. Українці повинні навчитись економити та реально знизити своє позамежне споживання» - зазначив він.

За словами експерта, зараз українці споживають в рік майже 263,3 кВт на квадратний метр, а європейська норма споживання знаходиться на рівні 90-120 кВт, та має тенденцію до зниження.

Раніше, пан Павлюк зауважував, що рано чи пізно ціни на електроенергію та природний газ стануть недотованими - як тільки рівень зношеності «Нафтогазу», «Укргазвидобування» та «Енергоатома» сягне межі і вони збанкрутують, а населення ще не утеплить будинки і не могтиме оплачувати повну ціну при об'ємі споживання утричі вищому, ніж в ЄС – ситуація стане ще жахливішою.

«Пріоритетом термінових дій мусить бути системне скорочення споживання, а не дискусія про тарифи, хоча за діями монополістів все одно треба стежити» - підкреслював він.

На думку експерта, значно раціональніше буде швидше підвищити ціну для населення до реального рівня, а отримані кошти пускати на цільові програми співфінансування модернізації житла, а не просто проїдання.

Уряд продовжив Держпрограму «теплих» кредитів на 2016 рік. Зокрема, на заходи щодо скорочення обсягу споживання природного газу цього року держава виділить 894 млн грн.