Bfd503cb756d074e6ca60efddf5b9e07
3 перегляди
Загальнобудинкові лічильники: хто знімає покази
27.01.2016

Підвищення тарифів на комунальні послуги активізувало процес оснащення багатоквартирних будинків побудинковими засобами обліку. Виникає питання: а хто знімає покази таких лічильників і, відповідно, чи можна їм довіряти? – «У.К.» пропонує відповідь

Опісля минулорічних «квітневих» підвищень тарифів на електроенергію та роздрібних цін на природний газ для населення, а згодом і подорожчання інших комунальних послуг, в Україні активізувався процес оснащення багатоквартирних будинків побудинковими засобами обліку. Це основа основ, коли мова заходить про реалізацію заходів із збереження ресурсів та економію коштів на їхню оплату, адже не можна заощадити те, чому не маєш ліку.

Так, за І півріччя 2015 року, згідно з даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, фактичний рівень оснащення будинків побудинковими засобами обліку вийшов на:

холодної води  - 28,6% (41 321 будинок), з них:

найбільша кількість будинків, які фактично оснащені засобами обліку у м. Києві (98,7%), Івано-Франківській (69,8%), Донецькій (47,8%), Одеській (49,8%)областях;

найменша кількість будинків які фактично оснащені засобами обліку у Сумській (2,8), Хмельницькій (3,4%), Рівненській (4,7%), Полтавській (5,1%),Львівській (5,3%), Дніпропетровській (7,6%) та Запорізькій (8,8%) областях.

гарячої води - 15,9% (6 247 будинків), з них:

найбільша кількість будинків, які фактично оснащені засобами обліку у Івано-Франківській (67,7%), Київській (33,1%), м. Київ (27,4%) та Вінницькій (24,8%) областях.

найменша кількість будинків, що мають відсоток оснащення нижчий ніж 10% у Тернопільській (0,5%), Сумській (1,0%), Хмельницькій (4,6%), Полтавській (5,7%), Запорізькій (5,8%), Одеській (5,8%), Івано-Франківській (5,8%) та Харківській (7,3%) областях.

теплової енергії - 34,7% (1 29 906 будинків), з них:

найбільша кількість будинків, які фактично оснащені засобами обліку у Львівській (65,6%), Вінницькій (65,1%), Херсонській (48,4%), Миколаївській (43,4%), Хмельницькій (43,4%), Кіровоградській (42,1%), Сумській (40,7%) та Івано-Франківській (40,5%) областях.

найменша кількість будинків, які фактично оснащені засобами обліку у: Тернопільській (5,8%), Житомирській (14,6%), Черкаській (20,2%),Одеській (22,1%), Полтавській (21,2%), та Харківській (22,2%) областях.

  Примітно, на кінець 2015 року показники оснащення багатоквартирних будинків засобами обліку теплової енергії сягнули 52%. Зокрема, на цьому наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час звіту щодо річної діяльності підконтрольного йому відомства.

Впродовж цього року в Мінрегіоні сподіваються, що рівень оснащення багатоквартирних будинків теплолічильниками вийде на 75% рівень. 

«Дуже багато було зроблено з точки зору кількості лічильників - з 30% до 52 у нас піднялася кількість. Але в цьому році ми повинні закрити практично питання щодо газових лічильників домовиком і ми повинні вийти на 75-78% по теплових лічильниках по домівках», - зазначив Міністр на одній з нарад.

Поміж тим, не всі споживачі довіряють засобам обліку, а іноді і протидіють їхньому встановленню. Головним чином людей хвилює питання - хто знімає показники будинкових лічильників, і чи не обманюють їх постачальники комунальних послуг зазначаючи в платіжках ті чи інші суми на оплату ЖКП. Особливо це стосується рахунків за централізоване опалення, адже у платіжці вартість цих послуг найбільша.

Зауважимо, відповідно до вимог пункту 14 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів № 630  від 21 липня 2005 року, показання будинкових засобів обліку знімаються представником виконавця один раз на місяць у присутності постачальника та представника споживачів. Показання квартирних засобів обліку знімаються споживачем щомісяця.
 У Мінрегіоні роз’яснюють - представником споживачів може бути фізична або юридична особа, яка отримує або має намір отримувати послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення.

  Тобто, щомісячні показники будинкових засобів обліку теплової енергії або води повинні зніматися у присутності:

• якщо в будинку, в якому встановлено будинкові засоби обліку теплової енергії або води, створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, — представників (мешканців будинку) відповідного об’єднання співвласників багатоквартирного будинку;

• якщо в будинку, в якому встановлено будинкові засоби обліку теплової енергії або води, створено житлово-будівельний кооператив, — представників (мешканців будинку) відповідного житлово-будівельного кооперативу;

• у разі обслуговування будинку підприємством з управління або утримання будинків, споруд та прибудинкових територій (всіх форм власності) – представників відповідного підприємства.

Окрім того, щомісячні показники будинкових засобів обліку теплової енергії або води можуть зніматися у присутності мешканців відповідного багатоквартирного будинку. Про це необхідно домовитися заздалегідь.

Тож, коли виникають питання з приводу достовірності показів будинкових лічильників, практично кожен споживач може бути присутній під час зняття їхніх показників і упевнитися у правомірності цього процесу.

Детальніше про встановлення загальнобудинкових лічильників тепла, а також за чий кошт відбувається повірка таких приладів обліку – читайте у публікації.