C3ba3f154674f5f539361af38aed4190
2166 перегляди
На плату за доставку газу донарахують субсидії та пільги
03.02.2020

Вінничани, які отримують субсидії та пільги нарікали, що вони не покривають оплату послуги за розподіл газу. 

У Мінсоцполітики зазначили, що це питання вирішать вже цього місяця і перерахують держдопомогу на січень і лютий. 

А що буде, якщо вже заплатили?

До редакції зверталися жителі Вінниці й області та нарікали, що ані пільга, ані субсидія не розповсюджується на плату за розподіл газу. На урядовому порталі опублікували повідомлення від Мінсоцполітики — соцслужби автоматично перерахують субсидії та пільги, враховуючи й другу платіжку на газ:

«Через те, що НКРЕКП затвердила окремий тариф на послугу розподілу природного газу в кінці грудня — отримувачам пільг та субсидій надійшли нові платіжки із зазначенням повної вартості до сплати за послугу з розподілу природного газу, адже відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» це є складовою оплати комунальних послуг.

Ми в лютому проведемо донарахування розміру пільг та субсидій з урахуванням нової послуги з розподілу природного газу автоматично за два місяці 2020 року. Звертаємо увагу, що відповідне донарахування буде здійснено без додаткової необхідності звернення громадян», — каже заступник міністра соцполітики Віталій Музиченко.
Керівниця департаменту соцполітики Вінницької міськради Валентина Войткова розказала, що пільговики та отримувачі субсидій, які не отримали держдопомогу та оплатили повністю плату за розподіл в січні, усе одно отримають субсидію/пільгу за цей місяць.

— Ці кошти буде зараховано на наступні місяці, — говорить Войткова. — Ми починаємо перераховувати субсидії та пільги за січень-лютий в автоматичному режимі.

— Але, щоб не наражатися на пеню, субсидіантам і пільговикам треба платити за січень?

— За перший місяць і одразу нараховувати пеню… Я не можу тут прокоментувати, платити чи ні — це все на розсуд кожної людини, — відповіла керівниця департаменту соцполітики.

За типовим договором розподілу природного газу побутовий споживач має сплатити доставку газу до 20 числа (включно) місяця, в якому надають послуги з розподілу природного газу.

У разі порушення споживачем, що є побутовим, строків оплати за цим договором він сплачує пеню в розмірі 0,01 % суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу.

— Січень та лютий є перехідними місяцями. І під час них ми не будемо нараховувати споживачам пеню за прострочені платежі. Люди мають звикнути, що таке плата за розподіл і надалі справно її сплачувати, — говорить речниця АТ «Вінницягаз» Лариса Логінова.

Джерело інформації: https://vn.20minut.ua/Podii/na-platu-za-dostavku-gazu-donarahuyut-subsidiyi-ta-pilgi-11028859.html