Cf0919d52ff8ba8e368a41e3900e1c85
257 перегляди
Верховний Суд вважає, що облгази мають самостійно купувати та встановлювати індивідуальні лічильники газу для населення
06.12.2018

Таке рішення судді прийняли за позовом фізичних особ до ПАТ «Криворіжгаз» про визнання права на забезпечення та встановлення споживачам індивідуальних газових лічильників у квартирах кожного з позивачів як побутових споживачів за рахунок ПАТ «Криворіжгаз», повідомляє прес-служба. 

Верховний Суд встановив, що в тарифі природного газу враховане фінансування встановлення індивідуальних лічильників газу. Відповідно, облгази не мають зобов’язувати споживачів купувати лічильники та платити за їх встановлення. 

Також позивачі скаржились, що облгаз пропонує замість індивідуальних лічильників встановлювати загальнобудинкові. На думку суду, така вимога облгазу порушує права споживачів та суперечить законам "Про житлово-комунальні послуги" та "Про захист споживачів". 

Відмова відповідача встановити індивідуальні лічильники позивачам суперечить вимогам законодавства, порушує їх права як споживачів. 

"Саме на суб’єкт господарювання – газорозподільну організацію покладений обов’язок встановлення лічильників газу для населення та лише він повинен вживати заходів щодо залучення інших джерел фінансування цих робіт і покладання такого обов’язку на споживачів є неправомірним", - вирішили в суді.