3a02be0df8f198183c4027f27afd6c9f
166 перегляди
Водопостачання в Україні опинилося під загрозою: представники водоканалів б'ють на сполох через проект бюджету-2019
22.11.2018

Керівники регіональних водоканалів України заявили, що централізоване водопостачання в країні перебуває під загрозою. Через нестачу фінансування вони звернулися до Верховної Ради, щоб парламентарії виділили кошти на підтримку галузі. Однак отримали відсіч. Про це повідомлялось у матеріалі інформаційної програми «Сьогодні».

Прориви прориви труб, які  в Україні трапляються все частіше, викликані зношеністю мереж, термін експлуатації яких закінчився. Тому комунальні підприємства з різних регіонів України вирішили звернутися за допомогою до Верховної Ради. Про те, що з проекту держбюджету в останній момент виключили фінансування програми "Питна вода", в профільному комітеті парламенту вже знають.

"Немає взагалі програм на підтримку централізованого водопостачання та водовідведення. Якщо цього року у нас було 200 млн на програму "Питна вода", то 2019 року взагалі жодних заходів немає", – підтвердила нардеп Альона Бабак.

Заступник міжфракційного об'єднання "Питна вода України" Максим Курінний теж чув про видалений рядок бюджету. Ще два місяці тому об'єднання за участю представників водоканалів направило звернення з проханням збільшити фінансування. Але врешті-решт фінансування прибрали зовсім.

Інші нардепи радять не зазіхати на гроші з державного кошторису і звертатися за фінансуванням до місцевих рад.

"Я не знаю, чому державний бюджет повинен за це нести відповідальність. Треба ставити ці питання місцевій владі", – говорить депутат Андрій Іванчук

А ось заміною аварійних мереж, на думку багатьох нардепів, все ж повинні займатися спільно центральна і місцева влада.

Потреби, втім, становлять 40 млрд доларів – щонайменше стільки необхідно, щоб замінити мережі по всій Україні. При цьому про поліпшення якості води наразі навіть не йдеться.

Яка ж ситуація у нашому місті - спробуємо дізнатися згодом.

Нагадаємо, раніше голова "Нафтогазу" зазначав, що централізоване опалення і гаряче водопостачання в Україні "мертве".