96e4bef063a3bf926951f82f9e7ccf8b
20116 перегляди
В Україні готують нову систему оплати "комуналки": скільки платитимемо
07.08.2018

У Кабміні планують змінити принцип нарахування комунальних послуг. Тариф пропонують розділити на дві частини: крім сум за використану воду або тепло в платіжках з'явиться новий рядок – абонплата.

Українців поступово переводять на європейські стандарти розрахунку за компослуги. Кабмін розробив і опублікував для обговорення проект постанови, що встановлює розмір абонплати за "комуналку". Влада пропонує з 1 травня 2019 р. ввести оплату за окремо використану воду, тепло і вивезення побутових відходів плюс вносити абонплату за підтримку постачальником працездатності комунікацій (експлуатаційні витрати), яка не залежить від того, чи користувалися ви комунальними благами чи ні. Зараз експлуатаційні витрати на воду закладені в тариф, тому якщо не користуєшся – не платиш нічого. По теплу і сміттю плата стягується незалежно від використання послуги, і вона пропорційна площі житла.

Для чого це все?

За різними оцінками, в країні потрібно змінювати від 70% до 90% труб. Саме тому в Кабміні вирішили змінити систему сплати за комунальні послуги. Абонплата – це гроші на експлуатаційні витрати постачальників води і тепла. Платити потрібно буде, навіть якщо за весь місяць крани жодного разу не відкрили, рахунок за опалення прийде і влітку.

"Як з мобільним телефоном – говорите, не говорите, а все одно платите щодня суму за те, що користуєтесь певним оператором. Ось так буде і з комунальними послугами – платіть цілий рік", – пояснює директор енергетичних програм Центру світової економіки Валентин Землянський.

У сумі на місяць доведеться платити не більше 156 гривень за кожну прописану людину. І окремо – за показаннями лічильників. Сума може бути меншою, якщо договір укладено не індивідуально з кожним власником квартири, а колективно, наприклад з ОСББ.

Правда, експерт з питань ЖКГ Українського інституту аналізу та менеджменту Андрій Никончук попереджає, що ця сума підвищуватиметься зі зростанням мінімальної зарплати.

Ввести абонплату планують з травня 2019 року.