E4c9f2b86494445bb642bab3a991f3e1
200 перегляди
Неприємний запах води? У Буг знову потрапили пестициди
17.05.2018

КП "Вінницяоблводоканал" повідомляє про чергове потрапляня пестицидів у річку Південний Буг, внаслідок чого погіршивя запах води.

На нашу думку, саме гербіциди потрапили у воду Південного Бугу протягом останньої доби. Це призвело до загибелі значної частини водоростей: їх кількість зменшилась з 63750 в 1см3 (мл) до 51250 в 1см3 , що в свою чергу призвело до погіршення запаху води. Технологія очищення питної води дозволяє очистити воду від забруднюючих речовин до безпечного рівня. Проте, в такій ситуації усунути повністю запах неможливо без шкоди для здоров'я населення. Це означає, що водоканал свідомо не йде на хлорування води високими дозами хлору з метою “маскування” проблеми з запахом. Сьогодні наша вода залишається безпечною незважаючи на незвичний запах. - зазначають у "Вінницяоблводоканалі".

Нагадаємо, що це вже не перше потрапляння хімічних речовин у річку за останній рік. Задля вирішення цієї проблеми водоканал придбав установку для дозування сипучих реагентів, цеоліт та активоване вугілля, за допопомогою яких планується мінімізувати наслідки негативного впливу людського фактору на якість води у річці.

Нам всім потрібно усвідомити, що можливості технологій обмежені. Жодна технологія світу нам не допоможе, якщо наше джерело водопостачання перетвориться у забруднений відстійник. Якісний продукт можна отримати лише з якісної сировини.

Ми постійно звертаємось до органів влади та уповноважених структур за допомогою в межах їх обов'язків та повноважень щодо контролю за ситуацією, яка склалась на берегах Південного Бугу та його приток. Незважаючи на певні позитивні зрушення, ситуація загалом не покращилась. Дуже багато залежить від свідомості безпосередніх власників (чи орендарів) землі, які в гонитві за гарним врожаєм та прибутком, засаджують поля впритул до самої води, використовують надмірну кількість (інколи сумнівної якості) гербіцидів та добрив. В результаті все це з опадами потрапляє в Південний Буг, з якого п'є воду населення трьох міст нашої області. В підсумку водоканали Вінниці, Хмільника та Калинівки борються з наслідками людської байдужості, жадібності та відсутністю екологічної свідомості, - йдеться у повідомленні.