09eaaa6e7a8c6373433a4467d9af7311
564 перегляди
Субсидії на утримання будинків продовжили до 31 грудня
11.05.2018

Кабмін дозволив призначати субсидії на оплату послуг з утримання будинків і прибудинкових територій до 31 грудня 2018 року.

Кабінет Міністрів України ввів можливість призначення субсидій на оплату послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій з 1 травня по 31 грудня 2018 року.

Про це повідомляє "Інтерфакс- Україна" з посиланням на відповідне рішення, прийняте на засіданні уряду в четвер.

Це рішення пов'язане з тим, що з 11 червня 2018 року набирає чинності закон "Про житлово-комунальні послуги", який передбачає, що житлово-комунальною послугою вважається послуга з управління багатоквартирними будинками, а послуга з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій скасовується.

Реалізація рішення допоможе забезпечити соціальну підтримку найменш захищених категорій громадян.

Як повідомлялося раніше, Кабмін вніс зміни в програму призначення субсидій, які почнуть діяти з наступного опалювального сезону; зокрема, субсидіями не зможуть скористатися ті громадяни, які приховують свої статки або мають тіньову зайнятість.

З 1 травня 2018 року субсидія скасовується, якщо площа квартири перевищує 120 кв. м, а будинку - 200 кв. м, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

Безробітним для отримання субсидії необхідно буде стати на облік в центрі зайнятості. А людям працездатного віку, які претендують на субсидію, але не зареєстровані як безробітний з огляду на роботи без оформлення в Україні або за кордоном, органи соцзахисту автоматом рахуватимуть як дохід три прожиткові мінімуми - 5286 грн.

 

Зокрема,  соціальна норма на газове опалення стала наближзеною до реальних обсягів споживання та складе 4,5 куб. м на 1 кв. м площі, електроопалення - 30 кВт на 1 кв. м. Під час призначення субсидії на понаднормову площу житла норма може бути збільшена не більше ніж на 30%.

Внутрішньо переміщені особи відтепер зможуть оформити субсидію без договору оренди житла - лише на підставі заяви та декларації, із зазначенням складу домогосподарства.

Кабмін також спростив процедуру отримання субсидій для жителів об'єднаних територіальних громад (ОТГ): відтепер вони мають право приймати від громадян документи для оформлення субсидії для передачі їх органам соціального захисту населення. Механізм повторює практику звернень до сільських і селищних рад.