87ee97c58d60e74ba08aaf5654fc19d5
872 перегляди
Квартирами українців-субсидіантів почнуть ходити ревізори
01.04.2018

В Україні має побільшати соціальних інспекторів, які контролюють правильність призначення держдопомоги, а їх повноваження – розширитися. Мінсоцполітики ініціює прийняття законопроекту "Про забезпечення держконтролю на час надання соціальної підтримки", який вже знаходиться в Раді, але ще не розглянутий.

Якщо документ ухвалять, влада зможе краще виявляти зловживання при отриманні всіх видів соцдопомоги, насамперед субсидій на компослуги, а значить, заощадять витрати держбюджету, пояснюють в міністерстві. Експерти вважають, що субсидіантів має бути на 20% менше.

 Законопроект має поліпшити якість перевірок, оскільки соцінспектори отримають нові повноваження. Ревізор зможе входити до житла з перевірками умов життя тих, хто вважає себе бідним і отримав або хоче отримати субсидію, а мешканці не матимуть права йому відмовити (зараз мають) ініціювати самостійне обстеження матеріально-побутових умов родин (зараз – за планами керівництва).

Крім того, вони зможуть безкоштовно (питання оплати не врегульовано) отримувати дані, необхідні для встановлення права на соцпідтримку, наприклад, в банках – про наявність рахунків, в Міграційній службі – про перетин субсидіантом або членами його родини кордону, в БТІ – про наявність неврахованої житлоплощі , в сервіс-центрі МВС – про наявність авто. Насамперед ревізори підуть з перевірками до тих субсидіантів, до яких у соціальних служб вже є питання: припустимо, хтось в родині задекларований як безробітний, але є інформація, що він перебуває за кордоном на заробітках, або людина нелегально підробляє візництвом на своєму автомобілі, здає "зайву" квартиру.

У законопроекті передбачено, що відповідальність за відмову допустити інспектора для перевірки буде "відповідно до закону". А самих інспекторів має побільшати (зараз в Україні налічується 1493 інспектори, приблизно по одному на 4000 одержувачів держдопомоги).

Зазначимо, що заа даними Держстатистики, субсидій на ЖКГ і так нараховують все менше: середній розмір допомоги на одне домогосподарство в лютому поточного року вже впав на 36% порівняно з лютим 2017 року і становив 1005 грн/міс. У січні 2018 року було 1164 грн, або на 23% менше, ніж в січні 2017-го.

(за інформацією сайту "Сьогодні")