324de9869df4bd69973dc6a1ed3cfbe5
155 перегляди
Субсидії грошима можуть стартувати вже в квітні – до цього готується Мінфін
15.02.2018

Мінфін готується виплачувати живими грошима держдопомогу на утримання будинків, прибудинкових територій і вивезення сміття.

Монетизація субсидий на житлокомпослуги може початися на дев'ять місяців раніше запланованого – вже з квітня цього року, а не з січня 2019-го. Про це повідомляє прес-служба Мінфіну. Видача держдопомоги від держави живими грошима на руки субсідіантам, а не постачальникам послуг поки буде частковою – тільки за обслуговування будинків та прибудинкової території та вивезення сміття.

Усе інше, як і зараз, отримають постачальники тепла, води, газу, електроенергії. Правда, проект постанови про зміну порядку субсидування ще не прийнятий, але прем'єр пообіцяв розглянути документ на засіданні уряду в найближчі дні.

 

ЩО ЗМІНЮЄТЬСЯ

Як роз'яснили у прес-службі Мінфіну, мета монетизації – впровадження прозорих і своєчасних розрахунків між постачальниками послуг та їх споживачами. Держдопомогу субсідіанти отримуватимуть за фактом споживання, тоді як зараз субсидія виплачується в повному обсязі, відповідно до соцнорм, а це не сприяє економії води, тепла, газу, електроенергії.

Субсидії населенню на оплату утримання будинків і вивезення сміття перерахують на особистий рахунок одержувача в банку або виплатять через відділення "Укрпошти", – уточнили в Мінфіні. – За їх нарахування відповідає підрозділ Мінсоцполітики за місцем реєстрації субсідіанта. Там же його повинні повідомити про те, що потрібно написати заяву про видачу держдопомоги грошима, вказавши спосіб отримання. Тим, хто заяву не напише, субсидії грошима не виплатять.

У Мінфіні не змогли відповісти, чи залишиться держдопомога у тих, кому вона призначена. У Мінсоцполітики зміни поки не коментують, мовляв, треба дочекатися прийняття постанови і доопрацювати підзаконні акти.

Також у Мінсоцполітики зауважують: зараз, якщо субсідіант протягом двох місяців не оплачує свою частину квартплати, його позбавляють субсидії. Швидше за все, цей механізм збережеться.

Нагадаємо: Міністерство фінансів України досягло компромісу з представниками об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) і житлово-будівельними кооперативами (ЖБК) з питання монетизації субсидій.

Як повідомляє прес-служба уряду, проблеми з казначейськими рахунками, через які були заблоковані розрахунки за субсидіями, будуть вирішені. Так, відкриті в Казначействі спецрахунки ОСББ для отримання пільг та субсидій будуть закриті, залишаться лише поточні рахунки організацій в банках.

Крім того, до кінця лютого буде знято питання заборгованості, пообіцяли в Кабміні. Борги за відшкодування пільг і субсидій за 2017 рік будуть погашені на поточні рахунки ОСББ і ЖБК.