E6a4fd132340819b2930f48c3c92ea0b
129 перегляди
Новий алгоритм запровадження монетизації пільг і житлових субсидій громадянам - про що домовились ОСББ та Мінсоцполітики
14.02.2018

Вчора, 14 лютого 2018 року відбулася робоча зустріч Міністра соціальної політики України Андрія Реви з представниками ОСББ з різних міст України.

На зустрічі обговорили проблемні питання виплати пільг і субсидій громадянам, котрі  проживають у будинках  ОСББ.

За результатами обговорення було домовлено про наступний алгоритм запровадження монетизації пільг і житлових субсидій громадянам, котрі проживають у будинках ОСББ:

 

І етап (перехідний):

Монетизація пільг і субсидій на всі види внесків до ОСББ, що охоплені чинною системою соціального захисту (у т.ч. на управління і утримання багатоквартирного будинку, вивезення твердих і рідких побутових відходів, опалення, постачання гарячої води, централізоване водопостачання і централізоване водовідведення, газо- і електропостачання), -  запроваджується, починаючи з нарахувань таких внесків, з січня 2018 року;

Починаючи з нарахувань за січень 2018 року, ОСББ нараховують співвласникам внески в повному розмірі (без зменшення їх на суму пільг і житлових субсидій). Місцеві органи соціального захисту населення при надходженні коштів відповідної субвенції з Державного бюджету перераховують суми пільг і житлових субсидій громадянам-отримувачам пільг і житлових субсидій на поточні рахунки ОСББ та одночасно надсилають ОСББ реєстри громадян, за яких перераховано пільги та субсидії, із зазначенням сум за кожного громадянина. ОСББ зараховують такі кошти в рахунок сплати громадянином відповідних внесків та зменшують йому нарахування в наступних періодах.

 

ІІ етап (відкриття «соціальних карток»):

Із дати, яка ще має бути додатково визначена, розпочинається випуск спеціальних банківських карток для зарахування на них пільг і житлових субсидій у грошовому вигляді;

Такий випуск розпочинається з громадян, які проживають у будинках ОСББ, за організаційного сприяння ОСББ;

Після випуску таких карток більшістю громадян-отримувачів пільг і субсидій в будинку ОСББ, за повідомленням ОСББ місцевому органу соціального захисту розпочинається виплата пільг і субсидій таким громадянам безпосередньо на картки.

Для реалізації описаного алгоритму сторони погодилися терміново спільно з іншими зацікавленими відомствами відпрацювати необхідні зміни до законодавства. Це спільне бачення розв’язання проблеми досягнуто представниками ОСББ і Міністерством соціальної політики України.

Зазначені позиції потребують узгодження з Мінрегіоном, Мінфіном, Держказначейством, ДФС, Національним банком України.