45ed04998c1277aab82a2841e00addd5
21 перегляди
Наявність боргів по оплаті житлово-комунальних послуг впливає на нарахування субсидії у 2018 році
18.01.2018

Наявність боргів по оплаті житлово-комунальних послуг впливає на нарахування субсидії на наступний термін.

Поки що наявність заборгованості по оплаті ЖКП при першому зверненні споживачів за оформленням субсидії не враховується.

При нарахуванні компенсації на оплату ЖКП органи соціального захисту населення керуються правилами, прописаними в п. 13 «Положення про порядок призначення та надання субсидії для компенсації витрат на оплату ЖКП». Порядок затверджений постановою Кабінету Міністрів України №848 від 21 жовтня 1995 року. У документі значиться, що для нарахування субсидії використовуються дані про доходи та витрати споживачів отриманих від:

- державної фіскальної служби;

- Пенсійного фонду України;

- центрів зайнятості;

- фондів соціального страхування;

- виконавчої служби;

- житлово-експлуатаційних організацій;

- житлово-будівельних кооперативів;

- об'єднань співвласників багатоквартирних будинків;

- виконавців комунальних послуг;

- організацій, які нараховують плату за ЖКП (розрахункові та електронно-обчислювальні центри).

Звернувшись до органів соціального захисту за оформленням субсидії в перший раз, боржнику буде нарахована компенсація.

Борги з оплати житлово-комунальних послуг впливають на нарахування компенсації на наступний термін. Якщо органи соціального захисту населення отримали дані про неоплату ЖКП споживачем протягом 2-х місяців, субсидія на наступний термін не призначається.

У такій ситуації структурний підрозділ інформує споживача про припинення нарахування компенсації. «Якщо протягом двох місяців з дати інформування про непризначення субсидії на наступний термін громадянин документально підтвердив сплату боргу або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії. В іншому випадку - з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору», - повідомили в центрі комунального сервісу.

Органи місцевого самоврядування уповноважені продовжити термін вирішення питання заборгованості споживачами в разі поважних причин.