9a57c2d1e8d98cc9fa09791f180249b8
20 перегляди
В Україні стартувала Програма монетизації субдії. Що змінюється?
02.01.2018

Рішення про запровадження в Україні монетизації субсидій з 1 січня 2018 року було схвалено урядом за ініціативи Міністерства фінансів.

Перший етап монетизації субсидій розпочався з 1 січня 2018 року. Він реалізовується на рівні надавачів послуг. 

Загалом реформування системи розрахунків за субсидіями матиме три етапи: монетизація розрахунків за субсидіями на рівні підприємств-надавачів послуг, підготовка системи до здійснення монетизації субсидій на рівні домогосподарств (створення необхідної інфраструктури, створення єдиного реєстру та бази даних субсидіантів та їх верифікація тощо) та монетизація субсидій на рівні домогосподарств.

Перший етап, як вже зазначалось, запрацював напередодні. Тепер комунальні підприємства будуть отримувати гроші з бюджету і розраховуватися з постачальниками послуг за газ, воду, опалення та електро-енергію – готівкою.

На другому етапі створять єдину базу одержувачів субсидій. Вивчать доходи тих, хто претендує на пільги. Все повинні встигнути до наступного опалювального сезону – припускають в Кабміні.

І тільки після цього – гроші з Держказначейства почнуть нараховувати на особисті рахунки українців. Суму субсидії будуть розраховувати, виходячи з показань лічильника, а не соціальної норми.

Як повідомлялося, раніше в Мінфіні пропонували видавати держдопомогу від держави "живими" грошима на руки з 2019 року. Мета – впровадження прозорих і своєчасних розрахунків між державою і постачальниками води, тепла, газу та електрики. Держдопомогу субсідіанти отримуватимуть по фактичному споживанню, тоді як зараз субсидія виплачується в повному обсязі, відповідно до соцнорм.

Крім того, до кінця 2018 року планується створення єдиного реєстру субсідіантів і їх перевірка, а також формування необхідної інфраструктури.