22fac1ebddd20507b2a550235a8dfdd4
13 перегляди
Скільки потрібно для модернізації житлового фонду України розповіли у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства
18.07.2017

"В бюджетній резолюції на наступний рік ми передбачаємо виділення на ці цілі 1 мільярда 800 мільйонів гривень. Крім того, Європейський союз підтвердив готовність внести до фонду 100 мільйонів євро (близько 3 мільярдів гривень). Це сума, якої буде достатньо для запуску програми і початку масової реконструкції будинків", — повідомили в міністерстві.

Віце-прем’єр вважає, що такі інвестиції будуть приносити швидкий і істотний ефект для економіки. Досвід показує, що будинкам, які вже провели повну модернізацію, вдалося знизити витрати тепла на 65 відсотків.

У відомстві наголошують на важливість включеня в процес модернізації власників будиків. Адже інакше неможливо домогтися ефективності інвестицій. Такий принцип діє у всіх без винятку європейських країнах. В результаті термомодернізації в будинку збільшується вартість квартир (з досвіду країн Європи — на 20-25 відсотків) і підвищується якість життя. 

Також  у міністерстві наголошують: "проведення термомодернізації будинку сприяє економії комунпослуг". Наприклад, опалення квартири в стоквартирному будинку обходиться сім’ї в середньому в 1 тисячу 800 гривень щомісяця. Якщо в будинку встановити ІТП, витрати знижуються приблизно до 1500 гривень. Економія — 300 гривень на місяць. За опалювальний сезон — 1800 гривень.

Окрім того, Віце-прим'єр робить акцент запуском Фонду енергоефективності й повідомляє що програма «теплих» кредитів, не залежно від початку діяльності Фонду, не буде згортатися.

«Ми вважаємо: чим більше різних програм енергоефективності, тим краще для економіки України. Разом з міжнародними донорами прийняли рішення про те, що Фонд зосередиться на реконструкції багатоповерхових будинків, а «теплі» кредити будуть надаватися власникам індивідуального житла», — підкреслив Зубко.