4f955c56764c35c4807fbb6ed09cdcb2
0 перегляди
"Якість води покращилась" - повідомляє "Вінницяоблводоканал"
14.06.2017

"Шановні Споживачі, хочемо Вам повідомити, що якість нашого джерела водопостачання дещо покращилась" - повідомляє "Вінницяоблводоканал."

Нагадаємо: починаючи з 5 червня на "Цілодобову варту" почали надходити дзвінки зі всього міста - мешканці скаржились на неприємний запах води. У зв'язку з цим  міській раді скликали робочу нараду з питання якості питної води. За словами начальника КП «Вінницяоблводоканл» Олександра Чернятинського, зміни із запахом, що відбулися з якістю води на підприємстві виявили ще ввечері 4 червня і одразу посилили контроль за її очищенням. 

Пік забруднення  припав на 6-7 червня, але фахівці міської лабораторії запевнили, що попри неприємний запах вода (в якості питної) безпечна для споживання.

 Такий органолептичний показник якості води Південного Бугу як запах сягнув критично високого рівня. Вперше за всю історію моніторингу якості річки в районі водозабору зафіксовано запах 5/5 балів. Це максимальна величина по шкалі інтенсивності запаху. Нагадаємо, що перша цифра відповідає інтенсивності запаху при 20 оС, друга — при нагріванні до 60 оС. Восьмого червня розпочалось поступове покращення якості води джерела водопостачання: інтенсивність запаху знизилась до 5/4 балів на 1700 та до 4/4 балів на 1900. Це дало нам змогу покращити ситуацію із запахом питної води, що подається у місто. Починаючи з 1300 09.06.2017 інтенсивність запаху питної води, що подається в мережу міста, знизилась з 3/2 до 2/2 (норма не більше 2), його характер змінився з неприємного на чіткий запах зв'язаного хлору, який знаходиться на верхній межі нормативу і коливається в діапазоні 1,1-1,2 мг/дм3. Проте, повертатись до звичного для вінничан запаху в 1/2 бали ще небезпечно. На жаль, через високий вміст амонію у джерелі не утворюється вільний хлор, а лише зв'язаний, який гірше сприймається споживачами і викликає нарікання на “хімічний або йодний” запах. Рухатись по кривій хлорпоглинання вище в сторону кращих запахів не можна. Це прямий шлях до надлишкових концентрацій хлору та побічних продуктів хлорування. Також у нас немає морального права зменшувати рівень хлору, адже якість Південного Бугу залишається під загрозою. 

Наше підприємство щоденно в телефонному режимі спілкується з водоканалами, які знаходяться вище течії у Калинівці та Хмільнику. 11.06.2017 знову зафіксоване різке погіршення якості джерела водопостачання в районі водозабору “Калинівкаводоканал”: вміст амонію у їхньому водозаборі піднявся до 5,12 мг/дм3, а запах Південного Бугу до 5/5 балів. В цей же час у Хмільнику Південний Буг залишався без аномальних відхилень по запаху, амоній становив 0,8 мг/дм3.

Таким чином проблема забруднення джерела водопостачання не вирішена.

 

 

Зазначається в офіційному повідомленні водоканалу.

 

Як повідомляє водоканал - одне з потенційних місць забруднення знаходиться між Хмільником та Калинівкою. 

Загалом, станом на 14 червня у водозаборі КП “Вінницяоблводоканал” запах залишається 4/4, "амоній коливався від 1,46 до 1,91 мг/дм3. Рівень кисню піднявся до 1,28 мгО2/дм3, що дає надію на загальне покращення стану джерела водопостачання".

КП “Вінницяоблводоканал” запевняє Вас, що за будь-яких обставин, буде зроблене все можливе в рамках технологічного регламенту та фізичної можливості водопровідних станцій. Наш пріоритет — безпечна вода, а не замасковані проблеми. Питна вода, що подається в мережу була і залишається стабільно якісною по мікробіологічним, фізико-хімічним та санітарно-токсикологічним показникам

Наголошує "Вінницяоблводоканл"