Dc6f123f8b4bd9682ed14de919219af9
0 перегляди
НКРЕКП передасть право встановлювати тарифи на тепло та воду місцевим органам влади
22.03.2017
67 % діючих ліцензіатів НКРЕКП з централізованого водопостачання та водовідведення та 74 % ліцензіатів у сфері теплопостачання повністю переходять під контроль місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
 
За результатами П'ятого засідання Ради регіонального розвитку під головуванням Президента України Петра Порошенка та публічного процесу обговорення проектів рішень, що мають ознаки регуляторних актів, Комісією було затверджено ліцензійні умови провадження господарської діяльності у сфері теплопостачання і централізованого водопостачання та водовідведення.
 
Виступаючи на засіданні НКРЕКП Дмитро Вовк висказав підтримку Регулятором політики децентралізації та розширення повноважень місцевих органів влади по встановленню тарифів у сферах теплопостачання, водопостачання та водовідведення.
 
З метою децентралізації повноважень по ліцензуванню та встановленню тарифів у сфері теплопостачання розширяться повноваження місцевих органів влади в частині ліцензування та встановлення тарифів: з виробництва теплової енергії в обсязі виробництва - до 170 тис. Гкал та з транспортування і постачання теплової енергії - до 145 тис. Гкал.
 
При цьому, враховуючи важливість обліку для споживачів, прозорого розвитку підприємств та ефективного регулювання з боку Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, до ліцензіатів НКРЕКП також встановлюються мінімальні вимоги щодо оснащеності приладами обліку – 70% станом на 1 серпня 2017 року та 90% станом на 1 січня 2018 року.
 
Крім того, місцеві органи державної влади та органи місцевого самоврядування будуть ліцензувати та встановлювати тарифи у сфері водопостачання та водовідведення у разі, якщо:
    \t
  • сукупна чисельність населення на території провадження ліцензованої діяльності менше 100 000 осіб;
  • \t
  • до 300000 метрів кубічних на рік з централізованого водопостачання;
  • \t
  • до 200000 метрів кубічних на рік з централізованого водовідведення.

Таким чином, 67 % діючих ліцензіатів НКРЕКП з централізованого водопостачання та водовідведення (див. тут) та 74 % ліцензіатів у сфері теплопостачання (див. тут) повністю переходять під контроль місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування.