F41894b627f13073125ff75f63d94445
4 перегляди
У перший день весни в Україні зросла вартість електроенергії для населення
28.02.2017

Від 1 березня українці будуть на чверть більше сплачувати за електроенергію. 

Експерти тим часом радять українцям звертати увагу на дрібниці та вчитися заощаджувати. "Економити на чайнику ви можете, набравши води, скільки вам треба – не літр-два, а 300 грам води", - пояснює експерт із енергоефективності Святослав Павлюк. Також фахівці радять не залишати увімкненими в розетки електроприладів у режимі очікування, брати енергоефективні лампочки, прати в теплій замість гарячої води та встановлювати нові лічильники, що дозволять використовувати вдвічі дешевший нічний тариф.

Це вже п’яте здорожчання електрики за останні два роки. І не єдине, попереджають експерти ринку. Монополісти і далі диктують свої умови, а профільна Нацкомісія захищати споживачів не поспішає. Рівень заборгованості за комірне з кожним місяцем зростає і долає черговий рекорд неплатоспроможності населення.

Тим часом інші експерти застерігають, що підвищення тарифів ускладнює і без того непросту ситуацію з боргами українців за комуналку. "Статистика показала, що населення неспроможне сплачувати по таким цінам. Рівень платежів вперше за 15 років опустився нижче 90%", - наголосив директор аналітичного центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко.

Як повідомлялося, один кіловат за новими тарифами коштуватиме 90 копійок (порівняно з 71,4 копійкою раніше), але тільки для тих, хто витрачає ощадливо та не перевищує ліміту в 100 кіловат на місяць. Кому це не вдасться – за кожен витрачений доведеться сплачувати вже не 1,29 грн, а 1,68 грн.