4d69b5d6fe865ba0ea390ce707de047b
0 перегляди
Україна та Фінляндія підписали Меморандум про співпрацю в галузі енергоефективності
24.01.2017

Підписання відбулось у рамках офіційного візиту української делегації до Фінляндської Республіки на чолі з Президентом України Петром Порошенком.

Меморандум про взаєморозуміння у сферах енергоефективності, відновлюваної енергетики та альтернативних видів палива створює нові можливості для співробітництва в галузі енергоефективності між Україною та Фінляндією.

Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, який від України підписав згаданий документ, передає прес-служба Мінрегіону.

Зі сторони Фінляндії документ підписав Міністр зовнішньої торгівлі і розвитку Кай Мюккянен. Підписання відбулось у рамках офіційного візиту української делегації до Фінляндської Республіки на чолі з Президентом  України Петром Порошенком.

За словами Геннадія Зубка, Меморандум визначає можливості для реалізації спільних проектів у сферах енергоефективності, відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива для виробництва електричної та теплової енергії, централізованого теплопостачання.

«Для нас корисний досвід Фінляндії щодо інтелектуальної енергетики та енергетичних підприємств, використання відновлюваних джерел енергії у секторах опалення та охолодження. Особливо це важливо для напрацювання технічних рішень в рамках роботи Фонду енергоефективності. У країні триває процес реформування газового сектора відповідно до вимог Третього енергопакету  ЄС та створення Фонду енергоефективності. Головне завдання Фонду — провести модернізацію житлового фонду і зекономити енергоресурси», — наголосив Геннадій Зубко.

Він відзначив важливість продовження двостороннього співробітництва між Україною і Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО), яка в Україні надає пільгові кредити, зокрема, на реалізацію інвестиційних муніципальних проектів у сфері енергозбереження і енергоефективності.

«Висловлюю подяку НЕФКО за вагому підтримку розвитку сектора енергетичної ефективності України та реалізацію проектів із енергозбереження в різних куточках нашої країни. Наразі робочий портфель НЕФКО у нашій країні Україні складається із понад 150 проектів, з яких 90 є муніципальними. Ці проекти поглиблюють секторальну децентралізацію в Україні та посилюють вагу місцевого самоврядування», — зазначив  Геннадій Зубко.