6f3e2fde23ea0f3f2b0df1aa54672d73
0 перегляди
Наступного року у Вінниці розпочнуть будівництво ще однієї котельні на деревині, капітально відремонтують міст на Чорновола та завершать реконструкцію проспекту Космонавтів
25.12.2016

Вже традиційно під час останньої сесії року Вінницький міський голова Сергій Моргунов відзвітував перед депутатами та громадою міста про підсумки 2016-го  та озвучив пріоритетні завдання міської влади на наступний рік в рамках реалізації Стратегії «Вінниця-2020». Серед іншого, в 2017-му у Вінниці планується реконструкція ІІІ-ї черги проспекту Космонавтів та головного входу у Центральний парк культури і відпочинку, завершення реконструкції площі Могилка, введення в експлуатацію І-ї черги ще одного муніципального будинку та запуск на лінії іще трьох вінницьких трамваїв «VinWay».

Щодо підсумків року, що минає, міський голова зазначив, що рік був непростим, але разом з тим - успішним для Вінниці: «Він був результативним завдяки фінансовій децентралізації. З кожним роком ми все реальніше відчуваємо результати децентралізації та реформи місцевого самоврядування, які послідовно проводять Уряд і Президент України. Ми в цьому році реалізували достатньо багато проектів, які пов’язані з розвитком інфраструктури, підтримкою і розвитком освіти, охорони здоров’я, просторовим розвитком і питаннями енергозбереження». 

В рамках першого пріоритету Стратегії «Сильна громада» в цьому році у Вінниці було запроваджено «Бюджет громадських ініціатив». Це новий механізм співпраці влади та громади, який надає можливість вінничанам брати безпосередню участь у розвитку власного міста. На реалізацію проектів-переможців «Бюджету громадських ініціатив» у 2016-му з бюджету міста 5,5 млн грн. Окрім того, нещодавно проведено конкурс серед проектів, які будуть реалізовуватися вже наступного року і на які вже передбачено 6,5 млн грн. 

У місті продовжується робота по підтримці учасників АТО та їх родин. Наприкінці травня було відкрито Центр допомоги учасникам АТО та їх сімей, який сконцентрував весь спектр необхідних для військових послуг. Для АТОвців, сімей загиблих і пільгових категорій населення у співпраці з сусідніми громадами цьогоріч було виділено 257 земельних ділянок (з яких 129 – мешканцям міста Вінниці). А вже з наступного року життя та здоров’я усіх вінницьких бійців, які йдуть служити в зону АТО, буде страхуватись за кошти міського бюджету. Цей механізм дозволить у разі отримання військовими важких поранень збільшити виплати на лікування до 50 тис. грн та зробити цей процес більш оперативним. 

Розширюється і спектр послуг, які надаються у Прозорих офісах Вінниці. Зокрема, в 2016-му було запроваджено реєстрацію транспортних засобів та видачу посвідчень водія, актів цивільного стану та послуги «мобільних адміністраторів». У наступному році в Центрах адмінпослуг планують запровадити оформлення та видачу паспорта громадянина України у формі ID-картки і видачу закордонних паспортів.

В рамках першого пріоритету стратегії розвитку міста на наступний рік також заплановано відкриття Центру підтримки інституцій громадянського суспільства та розпочати впровадження І-го етапу проекту «Муніципальна картка вінничанина» - йдеться про «Електронний квиток».

Триває робота над залученням в економіку міста інвестицій. За рахунок коштів інвесторів виконано робіт по будівництву інженерних мереж та транспортних комунікацій, об’єктів соціальної інфраструктури на суму 37,8  млн грн. Крім того, протягом року у  соціально-економічний розвиток міста залучено 124,6 млн грн грантових коштів. Обсяг реалізованої продукції вінницькими підприємствами за 2016 рік очікується в сумі понад 18 млрд грн. В цьому році розпочато будівництво І-ї черги заводу з виробництва холодильного обладнання компанії «UBC GROUP». Вже у 2017-му планується завершення першого етапу будівництва цього підприємства, що дозволить забезпечити півтисячі вінничан новими робочими місцями. Окрім того, наступного року заплановано розпочати І етап розширення виробництв ТОВ «Барлінек Інвест» (загалом у розширення виробництва, яке триватиме у кілька етапів, інвестор планує вкласти 30 млн євро інвестицій та створити 300 додаткових робочих місць). В цьому році Вінницький індустріальний парк зареєстровано в держреєстрі індустріальних парків України, а в 2017-му буде проведено конкурс з відбору керуючої компанії індустріального парку.

Впровадження енергозберігаючих та енергоефективних заходів залишається серед пріоритетів розвитку міста. В 2016 році по Швейцарському проекту у Вінниці було запущено найбільшу в Україні твердопаливну котельню (мікрорайон вул. Баженова), та реалізовано І етап  модернізації системи теплозабезпечення та гарячого водопостачання мікрорайону вулиць Зулінського та Київської. Тут облаштовано 68 індивідуальних теплових пунктів та замінено 8,8 км тепломереж. Реалізація цього проекту продовжиться і наступного року – планується проведення реконструкції газової котельні та початок будівництва твердопаливної. Для енергозбереження при освітленні вулиць міста за рік змонтовано 987 світлодіодних світильників, наступного року їх облаштують 1,5 тисячі. 

По благоустрою території Вінниці в цьому році зроблено теж великий комплекс робіт: відреконструйовано та капітально відремонтовано дороги 19 вулиць, побудовано зливову каналізацію на 10 вулицях, заасфальтовано тротуари вздовж 23 вулиць, комплексно відремонтовано 5 перехресть, створено 10 нових паркувальних зон на 273 паркомісця, облаштовано 11,5 км велодоріжок. За програмою співфінансування з мешканцями приватного сектору виконано асфальтування 34 вулиць, провулків та проїздів, збудовано 6,9 км мереж водовідведення та водопостачання. Наступного року за кошти бюджету буде проведено капітальний ремонт Київського мосту, побудовано зливову каналізацію ще на 5-ти вулицях, продовжиться робота по реконструкції та капремонту доріг, тротуарів і перехресть, планується облаштувати 20,5 км велодоріжок. Окрім того, на сьогодні вже розроблено комплексні схеми благоустрою 10 вулиць міста.  

До кінця року у Вінниці очікується введення в експлуатацію близько 160 тис. м2 нового житла за рахунок усіх джерел фінансування. Серед іншого, у цьому році здано три муніципальні будинки по вул. Чехова, а також розпочато будівництво на новому об’єкті - по вул. Запорожця, І-й пусковий комплекс якого планують завершити до кінця 2017-го. 

З масштабних проектів – в цьому році проведено реконструкцію II черги проспекту Космонавтів та розпочато реконструкцію площі Могилка. Запрацював перший в Україні Музей Української марки ім. Якова Балабана. Наступного року за підтримки Держфонду регіонального розвитку заплановано провести ІІІ чергу Космонавтів та завершити площу, де розташовано літак. Окрім того, буде проведено реконструкцію головного входу до Центрального парку (біля арки).

Продовжується модернізація та оновлення транспорту міста. В цьому році завершено програму по капітально-відновлювальному ремонту тролейбусів (впродовж 2012-2016 рр. загалом було проведено КВР 120 тролейбусів), модернізовано три трамваї «VinWay» із влаштуванням низькопольної вставки. Також придбано чотири автобуси для Муніципального автобусного парку. Для безпечності руху на одному з основних «транспортних вузлів» міста, - площі Гагаріна, - виконано його повну реконструкцію, а для зручності пасажирів - облаштовано 19 нових зупинок громадського транспорту нового зразка (з використанням тактильної плитки для людей з вадами зору). За такою ж технологією, як по площі Гагаріна, наступного року планується проведення реконструкцію ще двох ділянок трамвайних колій по вул. Соборній (за підтримки Держфонду регіонального розвитку). Вінницька транспортна компанія розпочне також програму капітально-відновлювального ремонту автобусів (на перший рік їх заплановано 5), а також планує придбати додатково два нових.  Продовжиться модернізація трамваїв – на лінію вийдуть ще три  низькопольні «VinWay». 

Що стосується соціальної сфери, то на початку року прийняв малечу новий садочок на 10 груп по вулиці Порика, 5а, наразі завершуються роботи по реконструкції частини приміщення ДНЗ №73 на 5 груп. Окрім того, у інших садках додатково відкрито ще дві групи. Проведено термомодернізацію ДНЗ №77 та реконструкцію з утепленням даху садка № 27. В 2017-му завершаться аналогічні роботи у садку № 31. У десяти дошкільних закладах оновлено ігрові майданчики (загалом встановлено 109 нових ігрових елементів), а для харчоблоків садків придбано 12 пароконвектоматів (для стількох же садків їх буде закуплено і 2017-го). Наступного року у Вінниці буде відкрито ще два нових ДНЗ – по вул. Шимка та Покришкіна.

У кількох школах міста в цьому році проведено утеплення будівель. Так, у навчальних закладах №№34 та 16 утеплено фасади, проведено реконструкцію дахів з їх утепленням у школах №№12,20,35. Також збудовано спортядро на території школи №10, спорткомплекс біля ЗОШ №26, спортивні поля для ігрових видів спорту біля шкіл №№1, 12, оновлено обладнання їдалень 14 закладів. Наступного року буде проведено термомодернізацію приміщень шкіл №№20,35 та реконструкцію з утепленням покрівель ЗШ №№16,33. А ще - збудовано спортивні майданчики для шкіл №4,3,5, а за кошти інвесторів – в навчальних закладах №№ 30 та 31. Окрім того, в цьому році за кошти інвестора розпочато будівництво навчального закладу в мікрорайоні Поділля, а наступного будівництво передбачається продовжити вже за підтримки Державного фонду регіонального розвитку.

Крім того, в наступному році заплановано провести реконструкцію приміщення по вул. Келельцкій, 94а під спортивний зал у співфінансуванні із Вінницькою обласною федерацією боксу. Та розпочати будівництво футбольного поля біля Палацу дітей та юнацтва (за підтримки Міністерства молоді та спорту). 

У Вінниці в цьому році з’явилася ще одна амбулаторія сімейної медицини – по вул. Д.Нечая, 77а. А у восьми закладах вторинного рівня розпочато впровадження електронної картки пацієнта. Також отримано позитивний висновок держекспертизи ПКД проекту з будівництва регіонального центру серцево-судинної патології на території міста. У 2017-му році планується відкриття відділення анестезіології та інтенсивної терапії МКЛ №1 та ще однієї амбулаторії сімейної медицини по вул. Стрілецькій,1.

Наприкінці звіту Сергій Моргунов нагадав, що за результатами II-го всеукраїнського муніципального опитування, яке проводилось Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення міжнародного республіканського інституту, Вінниця у 2016-му році знову очолила рейтинг обласних центрів України по задоволеністю мешканців якістю сфер і послуг та по взаємодії з місцевою владою. 

Мер міста зазначив: «Це результат спільної командної роботи – територіальної громади, депутатів міської ради, виконавчого комітету. І якщо б не було цієї спільної роботи, не було б взаємопідтримки, командного підходу, то, мабуть, не було б таких результатів. Ми це робимо спільно з вами не для якихось рейтингів, а щоб у нашому місті було дійсно комфортно. Зрозуміло, що ще багато чого необхідно зробити, і ми над цим працюємо. Для цього у нас є стратегія розвитку міста «Вінниця-2020», і зараз вже почали працювати над розробкою Стратегії до 2030 року. Я думаю, що наше спільне завдання в наступному році - продовжити розвиток Вінниці».

Презентація звіту міського голови у вкладеному файлі​:​ ​​Звіт міського голови.pptx