B56e8cbac3526c6a3bf445375c50b4df
1 перегляди
Зібране у Вінниці листя спалюють на полігоні твердих побутових відходів, переробляючи його таким чином на метановий газ. Далі його продають підприємству «Вінницяобленерго», за «зеленим» тарифом
09.11.2016

Лише із центру Вінниці – площі Європейської – на полігон, що за містом неподалік села Стадниця, комунальне підприємство «Ековін» за день вивозить 12 кубів листя.

    \t
  • Це по чотири повних контейнери. За нашими підрахунками, на сьогодні вже вивезли близько 400 кубів опалого листя. Його на міському сміттєвому полігоні, разом з іншим органічним сміттям, переробляють на метановий газ. З цього газу на спеціалізованому виробництві при «ЕкоВіні» виробляють електрику та продають його «Вінницяобленерго», як «зелений» тариф, розповів Володимир Ходацький, директор «Подільського туристично-інформаційного центру».

За його словами, центр міста на сьогодні чи не єдина локація, де на деревах листя ще залишилося. Каже – все тому, що добре доглядають за ними. Загалом очікують, за тиждень-півтора і тут з дерев впаде останній пожовклий листок.

Вінницьке комунальне унітарне підприємство «ЕкоВін» у 2008 році уклало угоду із німецьким підприємством HAASE Energietechnik про санацію існуючого полігону у Стадниці. У 2009 році німецькі фахівці провели низку досліджень, а наступного року встановили пробне газове обладнання. На полігоні пробурили шість свердловин і встановили факел, щоб визначити кількісні та якісні характеристики газу, який можна буде використовувати для видобутку електроенергії. За результатами досліджень в середньому метан складав від 54 до 63% від загального об’єму добутого з усіх свердловин газу. В результаті було розроблено проект із дегазації полігону і наступної рекультивації звалища. За попередніми оцінками німецьких спеціалістів на вінницькому полігоні можна видобувати на годину 500-700 кубівх газу. Якщо перевести в електроенергію, це буде приблизно 500 кіловат/годин.