53a730d796b45a03056eb03ee7c0fa2b
1 перегляди
Як економити електроенергію на заміні лампочок
03.12.2015

Найефективніший та найбільш доступний для всіх спосіб заощадження сімейного бюджету на оплаті електроенергії – це заміна ламп розжарювання на більш економічні LED та люмінесцентні лампи. Спробуємо розібратися у перевагах та недоліках цих ламп.

Основа споживання електроенергії в багатоквартирному будинку в умовах міста - це освітлення (без урахування домогосподарств обладнаних електроплитами), тому, замінивши лампи розжарювання на економічні LED-лампи, можна суттєво скоротити своє електроспоживання та відповідно заощадити кошти на його оплаті. Зокрема,  при заміні звичайних лампочок на енергоощадні електроспоживання знижується в 5-7 разів (на 75-80%), оскільки їхня світлова віддача в середньому в 5 разів більша. 100 Вт лампочку можна замінити енергоощадною потужністю 12-20 Вт. Строк служби звичайної лампи розжарювання становить 1-1,5 тис. годин, енергоощадна лампа прослужить 10 тис. годин, LED-лампа - до 50 тис. годин.  Так, залежно від кількості ламп, потужності та часу їхнього горіння, в середньому можна зекономити від 50 до 100 кВт-год електроенергії в місяць.
 
При цьому варто зауважити, що дуже часто пересічного споживача жахає вартість LED-ламп, але це як раз той випадок, коли - мета виправдовує вкладені кошти. Вартість LED-лампи 12 Вт (з низьким світловим потоком - аналог 100 Вт) в середньому становить 100 - 115 грн, звичайна лампочка розжарювання коштує 6,50 грн. Отже, щоб перекрити строк служби LED-лампи нам необхідно 50 штук звичайних ламп, а це в свою чергу - 325 грн (6,50 х 50). Економія очевидна. 

Скільки «їдять» електрики та грошей енергоощадні лампи?

Для початку обчислимо споживання електроенергії за рік для обох типів ламп за умови, що лампи горять 10 годин на добу:
 
Лампа розжарювання 100 Вт: 0,10 кВт-год х 10 годин х 365 днів = 365 кВт-год за рік;
Світлодіодна лампа 12 Вт (з низьким світловим потоком): 0,012 кВт-год х 10 годин х 365 днів = 43,8 кВт-год за рік.
 
Як бачимо, споживання електроенергії у світлодіодної лампи менше у 8 разів за рахунок меншої споживаної потужності.
 
Тепер розрахуємо вартість електроенергії, споживаної однією лампою за новими тарифами. За основу розрахунку візьмемо усередненні данні про те, що щорічна економія від використання однієї світлодіодної лампи складає близько 150 кВт-год.
 
 
Так, навіть за тарифами 2015 року окупність LED-лампи складає трохи більше року.
 
Характеристика лампи:
 
 - потужність – Вт;
 - світловий потік (віддача світла на зовні) – люмен – лм (Lm) - чим вищий показник, тим світліше буде;
 - температура кольору – кельвін (К): «тепле cвітло» - 2700-3300 К (температура кольору неба під час заходу сонця, «денне світло» - 4000-4200 К (природній колір – розсіяне), «холодне світло» - близько 5000 К;
 - цоколь Е14 (міньйон) та Е27;
 - коефіцієнт корисної дії (ККД) - відношення світлового потоку до потужності (Lm/Вт);
 - яскравість (одиниця вимірювання сили світла) - кандела – кд (cd). 

Яку ж лампу обрати?

Оцінимо всі плюси та мінуси світлодіодних (LED) ламп, енергозберігаючих (люмінесцентних) та ламп розжарювання.
 
Лампи Ілліча – дорого, неефективно, неекономічно та пожежонебезпечно.
 
Перевагою можна було б назвати вартість лампи, але відповідно до наших розрахунків цей показник впевнено переміщується в Недоліки:
 
• Споживають забагато електроенергії, при цьому працюють лише 1,5 тис. годин;
• Перепади струму та часте увімкнення/вимикання призводить до зменшення строку експлуатації;
• Мають низьким світловий потік, тобто якість освітлення гірша, ніж у всіх інших ламп;
• Небезпека пожежі - поверхня нагрівається до 120 градусів. При експлуатації може призвести до опіків й стати причиною займання.
 
Енергозберігаючі – люмінесцентні лампи – цей тип освітлення вже доволі давно з’явився на українському ринку і завоював своїх прихильників.
 
Переваги:
 
• Віддача світла люмінесцентної лампи в середньому у 5 разів більша, ніж лампи розжарювання. При цьому споживання електроенергії знижується приблизно на 80%, а звичний рівень освітлення приміщення залишається;
• Працює в 6-10 разів довше, ніж у лампи розжарювання (6 – 12 тис. годин);
• Енергозберігаючі лампи менше нагріваються (лампа розжарювання нагрівається до 120 градусів), тому їх можна використовувати у приборах з обмеженим рівнем температури;
• Енергозберігаюча лампа має більшу площу поверхні. Завдяки цьому розподіл світла по приміщенню відбувається більш рівномірно та м’яко (очі 100% стомлюються менше).
 
Недоліки:
 
• Наявне мерехтіння, що впродовж тривалого часу викликає втому очей та роздратування;
• Присутній т. з. ефект розігріву – при увімкненні лампи вона поступово набирає яскравості;
• Ще один, але в краї суттєвий недолік - вміст ртуті від 1 до 3 міліграмів. Цей показник не несе прямої загрози людському здоров’ю. Але якщо така лампа розіб’ється в оселі необхідно вкрай ретельно зібрати всі залишки, потім обробити місце падіння звичайним розчином марганцівки, а кімнату ретельно провітрити.
 
До слова, саме тому такі лампи не можна просто викидати у смітник. Більше того, робити це заборонено чинним законодавством України, а за недотримання вимог щодо поводження з відходами на фізичних осіб накладається штраф у розмірі від 340 до 1360 грн, на посадових осіб та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 850 до 1700 грн.
 
 
Світлодіодні лампи – LED-лампи - поступово завойовують прихильність українських споживачів.
.
Переваги:
 
• Економічне та ефективне енергоспоживання, тривалий час експлуатації;
• Екологічність - не містять ртуті;
• Максимальний світловий потік досягається одразу після вмикання;
• Стійкість до удару та вібрації;
• Чистота та різноманіття кольорів, до кінцевого строку експлуатації LED-лампа не втрачає температури кольору (в деяких випадках цей показник навіть зростає) та високий рівень передачі кольору;
• Направленість випромінювання - немає втрат світлового потоку;
• Має можливість регулювання інтенсивності освітлення (відрізняються ціною від звичайних світлодіодних ламп), а це дозволяє їх використання в приборах з регуляторами яскравості, в датчиках руху, таймерах та ін.;
• Протипожежна безпека – нагрівається лише до 40 градусів;
• Експлуатуються при низьких температурах;
• Спектр випромінювання більш наближений до натурального, відсутнє мерехтіння – не викликають втоми очей;
• Не потребує спеціальної утилізації.
 
Недоліки:
 
• Можна було б зарахувати вартість, але світові технології постійно змінюються, і незабаром такі лампи значно подешевшають, більше того, наш розрахунок доводить, що ціна дуже швидко перекривається реальною економією;
• Світловий потік, вказаний на коробці, не завжди відповідає реальній світловіддачі та з часом може знижуватись до 20 %;
• Погано переносять герметичність та високу вологість.
 
Практичні настанови:
 
При купівлі звертайте увагу на потужність лампи та кількість годин роботи гарантованих виробником;
Зберігайте упаковку, якщо лампа швидко перегоріла можна звернутися по заміну до виробника чи продавця;
Пункти прийому та утилізації енергозберігаючих ламп є по всій Україні. Їхні адреси можна занйти за допомогою мережі Інтернет.
 
До речі, в Україні вже планують заборонити використання звичайних ламп розжарювання. Відповідний законопроект внесений на розгляд Верховної Ради. Зокрема, ним забороняється ввезення та виробництво освітлювальних приладів, які мають низький клас енергоефективності.
 
Тож, не відкладайте економію електроенергії на потім – обирайте свій шлях заощадження вже зараз.