D9e3760f211946ea6a0e7d554df7ac86
897 перегляди
Плата за розподіл та доставку газу. Як нараховується?
22.07.2021

Основою для нарахування плати за доставку газу у 2021 році стали обсяги споживання блакитного палива за минулий 2020 рік.

Давайте по-порядку розберемо ключові питання стосовно формування тарифу на доставку газу.

Напевно, перше питання, яке хвилює кожного - чому споживачі сплачують доставку газу за обсягами минулого року, а не за поточним споживанням?

Причиною цього стало те, що з початку 2020 року державний регулятор змінив порядок оплати послуг з розподілу природного газу. Відтак плата за доставку газу для кожного споживача залежить від обсягів спожитих ним кубометрів у попередньому газовому році. Це принцип так званої «річної замовленої потужності». Тобто для всіх побутових споживачів тепер автоматично замовляється річна потужність з доставки газу, на рівні їхніх реальних потреб.

Скільки споживач має платити за доставку газу в місяць?

Оплата послуг доставки газу здійснюється рівними частинами протягом року. Місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності споживача на тариф. Кожен споживач може самостійно розрахувати вартість доставки газу. Для цього свій обсяг споживання енергоносія у минулому газовому році він має помножити на тариф на розподіл газу.

Якщо поділити отриману суму на 12 рівних платежів – це і буде розмір щомісячної плати за доставку газу. Наприклад, якщо у попередній газовий рік ви спожили 120 кубічних метрів природного газу, то цього року щомісяця будете сплачувати вартість доставки 10 кубічних метрів.

Відповідно до Постанови НКРЕКП від 30.12.2020 №2765 з 1 січня 2021 року встановлено тариф на послуги розподілу природного газу в розмірі  1,68 грн. за 1 м куб. на місяць (без урахування ПДВ).

У чому вигода для споживача?

Кожен споживач знає наперед, якими будуть його витрати на доставку газу впродовж року. Це особливо зручно для споживачів, які використовують газ для автономного опалення. Вони найбільше споживають газу взимку, однак сплачують за його доставку рівними частинами щомісяця впродовж усього року. Це зменшує навантаження на сімейний бюджет в опалювальний сезон.

Чому не можна сплачувати за поточні обсяги споживання?

Споживачі сплачують саме за замовлену потужність тому, що газорозподільна компанія, має забезпечити і підтримувати замовлену потужність в системі, незалежно від того, скільки газу використає споживач. Навіть коли газ не споживається, газовики постійно тримають його в системі під певним тиском, щоб він був доступним споживачам у будь-яку мить. Саме на ці роботи і йде плата за доставку газу, рівень якої визначається тарифом на розподіл.

Як мають сплачувати за доставку споживачі, які в попередній рік газом не користувалися?

Для споживачів з нулевим споживанням, а також тих, хто користувався газом менше 9 місяців, у березні поточного року НКРЕКП запроваджено мінімальний платіж за доставку газу. Він розрахований, виходячи з діючих норм споживання газу та залежить від наявних у споживача газових приладів. Так, наприклад, якщо такий клієнт користується тільки газовою плитою, його замовлена потужність встановлена Регулятором на рівні 39 куб м на рік.

Коли відбудеться перерахунок плати?

Не зважаючи на те, що газовий рік триває з 1 жовтня по 30 вересня, перерахунок плати здійснюється на початок календарного року – 1 січня. НКРЕКП встановлює тарифи для всіх природних монополій. Традиційно всі компанії мають річну звітність, а тарифи для них встановлюються з 1 січня. При цьому НКРЕКП має встановити їх на економічно обґрунтованому рівні, з урахуванням змін в економіці, які відбулися за поточний рік. Зокрема, зростання мінімальної заробітної плати, рівень інфляції тощо. В поточному році інфляція склала близько 3%. Вона відображається в першу чергу на вартості паливно-мастильних матеріалів, труб, газрозподільного обладнання та інших товарів, які необхідні для обслуговування мереж.

Для чого існує тариф на розподіл газу? Куди ідуть кошти?

Плата за розподіл газу використовується на обслуговування та утримання газових мереж, роботу аварійно-диспетчерської служби, оплату праці фахівців, які щодня підтримують роботу газопроводів на належному рівні. Крім того, «Вінницягаз» інвестує в реконструкцію і модернізацію газових мереж та встановлення лічильників газу для побутових споживачів. Частина коштів спрямовується на придбання технологічного газу, необхідного для транспортування блакитного палива до споживачів під відповідним тиском. Усі ці витрати контролюються НКРЕКП.

Сподіваємось, що інформація була вам корисною і тепер система нарахування коштів за доставку і розподіл газу стане для вас більш прозорою і зрозумілою. Поділіться з друзями, можливо, вони теж давно хотіли про це дізнатись!