0ecacb78bac6f90a13561ce605638313
388 перегляди
Українці все ще можуть купувати газ за соціальною ціною
22.05.2020

В Україні продовжили "соціальні" ціни на газ для населення, незважаючи на те, що згідно з умовами МВФ для отримання траншу, з травня 2020 роки українці повинні були купувати газ вже за ринковою вартістю. Експерти розповіли, як в цих умовах не переплатити.

Про це повідомляє аналітичний портал "Хвиля" з посиланням на UBR.

Експерти рекомендують українцям не брати участь в будь-яких акціях з купівлі газу, які будуть найближчим часом пропонувати постачальники, так як ціна, яку гарантує держава, в будь-якому випадку буде нижче "акційною" з будь-яким з дисконтом. Як приклад називають акцію минулого року "Газовий запас", коли українці, думаючи заощадити, за фактом переплатили.

"Це гра в одні ворота." Нафтогаз "може спрогнозувати приблизно цінову кон'юнктуру, а споживачі немає. Організовуючи акцію, Нафтогаз знав, яка ціна буде, збив з населення гроші, а потім гроші повернув. А відсоток з цієї суми він би не хотів повернути населенню по річної облікової ставки НБУ? Хоча у нас могли і взагалі не повернути ", - попереджає директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський.

З 1 липня соцгарантії для населення при покупці газу формально закінчуються, що може дати новий привід до закликів купувати "дешевий" акційний газ в очікуванні його чергового подорожчання. Однак експерти закликати українців не поспішати панікувати. Є підстави вважати, що уряд продовжить гарантії для простих українців і на більш пізній термін.

"Я не вірю, що з 1 липня стартує повномасштабна конкуренція, для цього поки серйозних передумов немає. Не всі розуміють, як це буде працювати, споживач не розуміє. До повноцінного ринку далеко", - резюмує Марунич.

 

Джерело інформації:http://jkg-portal.com.ua/ua/publication/one/ukrajinc-vse-shhe-mozhut-kupuvati-gaz-za-socalnoju-cnoju-59797